A Za ľudín és a Sme rodinán akadt meg az igazságügyi reform, csak egy törvény csúszott át a négyből

2022. február 17. - 17:18 | Belföld

A kerületi bíróságok reformja, valamint a Pozsonyi és a Kassai Városbíróságok létrejötte ellen szavazott a Sme rodina teljes frakciója Boris Kollár pártelnökkel az élen. A javaslatokat Mária Kolíková két korábbi párttársa, a Za ľudí két képviselője sem szavazta meg, az OĽaNO-ból viszont csak Gyimesi György tartózkodott. Ráadásul ez csak az első olvasat volt, vagyis még lehetett volna módosítani a törvényeken.

A Za ľudín és a Sme rodinán akadt meg az igazságügyi reform, csak egy törvény csúszott át a négyből
Fotó: TASR

Részleges marad az igazságügyi reform, a négy törvényjavaslat közül a képviselők hármat megbuktattak, csak egyet engedtek részletes vitára. A járásbíróságok székhelyeinek és körzeteinek módosítását fogadták el, a kerületi bíróságok székhelyeinek módosítását, valamint a Pozsonyi Városbíróság és a Kassai Városbíróság létrehozását pedig elutasították. A hérom javaslatról legkorábban fél év múlva szavazhatnak újra.

A járásbíróságok átalakulhatnak

Várható volt, hogy az igazságügyi reform elfogadása nem lesz könnyű menet, a törvényeket több koalíciós képviselő is bírálta. A legélesebben talán Boris Kollár, a Sme rodina elnöke, aki egyenesen kiküldte volna Mária Kolíkovát a parlament előtt tiltakozó néhány tucat bírósági alkalmazott közé.

A képviselők először a járásbíróságok átalakításáról és székhelyeiről szavaztak, amely 80 igen voksot kapott.

Ezt a javaslatot még a Sme rodina képviselőinek a többsége is támogatta, viszont a Kolíková két volt párttársa, Alexandra Pivková és Miriam Šuteková (Za ľudí) már ekkor is tartózkodtak.

Kolíkováék kiválása után a Za ľudínak csak négy képviselője maradt, a másik kettő. Juraj Šeliga és Jana Žitňanská támogatták az igazságügyi reform eddigi minden törvényét.

A tervezet szerint minden járásbíróság helyén marad, de nem mindegyik lesz önálló. A reform megvalósulása után 30 bírósági körzet jön létre, a harc valójában most arról folyik, hogy melyik járásközpont marad egyben járásbírósági székhely is.

A kerületi bíróságok átalakítása megbukott

Sorban a második javaslat a kerületi bíróságok székhelyeiről és körzeteiről szólt, ezt viszont már elbukta az igazságügyi miniszter. A tervezetre a jelenlévő 141 képviselő közül csak 70 szavazott igennel, vagyis legalább még egy voks hiányzott az elfogadásához. A szavazás előtt már nyilvánvaló volt, hogy nagyon szoros lesz az eredmény, ezért Kolíková még szót kért a plénum előtt. Kollár ekkor küldte ki Kolíkovát a parlament előtt tiltakozókhoz.

„A reformot senki nem akarja, elég kimenni az épület (a parlament épülete – szerk. megj) elé, és ott megtudhatja, hogy ők mit akarnak” – javasolta Kolíkovának Kollár.

Anna Zemanová a Sme rodina elnökét vádolta a reform akadályozásával.

„Nagyon nehéz hallgatni, hogy a koalíciós partner fékezi a jobb és az igazságosabb Szlovákia megvalósítását” – jelentette ki az SaS frakcióvezetője.

A Sme rodina parlamenti frakciója ezt a törvényjavaslatot teljesen elutasította, minden képviselőjük nemmel szavazott. A koalíciós pártok és a még koalíciósnak tekinthető független képviselők közük hárman is tartózkodtak, a már említett Pivková és Šuteková mellett Gyimesi György (OĽaNO) is tartózkodott. 71 szavazattal már elfogadta volna a parlament a javaslatot, vagyis lehetővé vált volna a részletes vita.

Kinek kell a városbíróság?

A képviselők estig folytatták a vitát a két városbíróság, a pozsonyi és a kassai létrehozásáról. Kolíková szerint erre azért lenne szükség, mivel jelenleg Pozsonyban öt járásbíróság létezik, és már most sincs elég bíró minden szakterületre.

„Sok pozsonyi járásbíróságon nincs meg a szükséges 3 bíró a családjog, a kereskedelmi jog vagy akár a büntetőjog területén, de előfordul, hogy kettő sincs” – jelentette ki Kolíková.

Szerinte ez lassítja a bíróságok működését is, mivel ha két bírós sincs, akkor nem működik a véletlen bíróválasztás. „Ha egy városbíróság lenne, akkor 10-20 bíró is jutna egy szakterületre” – magyarázta Kolíková.

Végül este ötkor szavaztak a két tervezetről, mindkettő csak 67 igen szavazatot kapott, vagyis a parlament nem folytatja a tárgyalásukat

-lpj-