Zabálják a szlovák lapok, ahogy Sólymos kezelte az incidensét

Szerdán este Sólymos Lászó és az öccse incidensbe keveredett egy belvárosi étteremben Pozsonyban. A rendőrség tette a dolgát, őrizetbe vette, majd a szükséges intézkedések után szabadlábra helyezte őket. Egy nappal később, azaz csütörtökön a környezetvédelmi miniszter lemondott. Ez nagyon bejött a hazai szlovák lapoknak. Szinte sztárként kezelik a politikust. 

Zabálják a szlovák lapok, ahogy Sólymos kezelte az incidensét
Fotó: tasr

A DennikN egyenesen példa nélkülinek tartja Sólymos lépését, hogy a miniszter pár óra leforgása alatt úgy döntött, távozik a posztjáról. Az ellenzéki lap szerint a tárca vezetőjének gyors gesztusa megmentheti a Híd pártot, míg az MKP számára nehéz lesz fogást találni rajta. Az, hogy a politikus édesanyja súlyos beteg, nem mentesít őt a felelősség alól, de azért nem nehéz megérteni, hogy ilyen állapotba kerültek a testvérével együtt. "A gyors reakciója - lemondás - helyes lépés volt, és példamutató, és jó lenne, ha a többi szlovákiai politikus számára is magasra tenné a mércét. Azt a lécet, ami most gyakorlatilag a földön hever." - írja a hírportál. A DenníkN komméntárjában úgy véli, Sólymos férfias hozzáállása az egyedüli megoldás arra, hogy a Híd számára ez az ügy ne legyen végzetes. 

A Sme lap arról ír, hogy Sólymos méltó módon távozik. Nem csupán azt értékeli a lap, hogy a miniszter mindjárt másnap reggel beadta a lemondását, de azt is, ahogy azt tette.

"Nem kutakodott setét neoliberális erők után, amelyek a garatán bódító nedűt öntöttek le, nem tett fel kérdéseket, miképpen értesült minderről a sajtó ilyen gyorsan, és azt sem firtatta, kinek az érdeke ez az egész".

Ha Sólymos döntése valaki számára természetesnek tűnik, jó lesz összevetni azzal, ahogyan a Smer által jelölt miniszterek intenek búcsút a funkcióiknak. Mert ez utóbbi csoport tagjai általában a sajtó célzatos hadjáratát szokták felemlegetni, ujjal mutogatva minden irányban és aztán végül a családjuk védelmének jelszavával távoznak a pozíciójukból. "Anélkül, hogy Sólymosban a reformok élharcosát és az erkölcsösség mintapéldányát látnánk, nyugodt lelkiismerettel vállalhatónak lehet elkönyvelni azt, amit tett. Olyannak, ami példaértékű lehet a jövendőbeli miniszterek számára is " - véli a szlovák sajtóorgánum.

Az aktuality.sk nevezetű hírportál is pozitívan értékeli a szaktárca irányítójának lépését. Peter Bárdy főszerkesztő egy podcastban mondta el, férfias hozzáállásnak tartja azt, ahogy a miniszter kezelte a botrányát. Szerinte a politikusokkal szembeni elvárások amúgy is magasabbak, ezért nagyra értékelhető Sólymos lépése. 

Megfelelő reakciónak tartja a környezetvédelmi minisztérium vezetőjének döntését Juraj Hrabko publicista is. „A miniszter azt tette, amit ilyen esetben minden tisztségviselőnek meg kell tennie, és amit jogosan várnak el az emberek. Beismerte, hogy hibázott, bocsánatot kért és benyújtotta a lemondását” - fejtette ki véleményét az ismert újságíró. 

(sp)