Záborskáék 15 helyet akarnak a KDH listáján, csak ez a kutyát sem érdekli

2023. március 24. - 16:20 | Belföld

Együttműködési megállapodást szeretne kötni az Anna Záborská vezette Keresztény Unió (Kresťanská únia - KÚ) a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) a szeptemberi parlamenti választás előtt, ám állítása szerint a KDH nem reagál a felhívásaira. A KÚ 15 helyet szeretne a KDH listáján.

A KÚ állítása szerint észszerű lenne a megállapodásuk, hiszen azonos értékeket vallanak és a programjuk hasonló. „A KÚ ugyanakkor elégedetlen a tárgyalások menetével. Február 10-e óta, amikor először találkoztunk, nem érkezett semmilyen konkrét javaslat a KDH részéről, hogyan festhetne a megállapodás” – írta állásfoglalásában a párt.

A KÚ közös fellépést akar a választásig „két fél, a KDH és KÚ között, amely a partnerségre és a világos kommunikációra épül a megállapodás pillanatától kezdve az egész kampány ideje alatt, beleértve az összes kampányanyagot” – közölte a párt.

Emellett a KÚ azt akarja, önállóan dönthessen arról, kiket indít a közös listán, a megállapodás szerinti helyeken, és szeretné, ha a megállapodást szentesítené szombati ülésén a KDH Országos Tanácsa. „Mindennemű további halogatásra úgy tekintünk, hogy a KDH nem kíván együttműködni a KÚ-val” – hangsúlyozta a KÚ.

Milan Majerský, a KDH elnöke a hét elején úgy nyilatkozott a TASR-nek, hogy a KÚ-val folytatott egyeztetések elejénél tartanak. „A KDH-n belül arról tanácskozunk, hogy van-e értelme az együttműködésnek és milyen formában” – tette hozzá.

(TASR)