Záborskáék nem tűrik, hogy a szlovákiai melegjogokon rugózzon az EU

2023. február 27. - 09:59 | Belföld

A Vár utcai gyilkosság után az Európai Parlament felhívta a szlovák politikusok figyelmét az LMBTQ+ közösség jogaival kapcsolatos hiányosságokra, különösen az azonos nemű párok elfogadását illetően. Azóta eltelt néhány hónap, a szlovák parlament nem jutott előbbre, két OĽaNO-képviselő, Anna Záborská és Anna Andrejuvová viszont úgy érezte, tennie kell valamit. 

Záborskáék nem tűrik, hogy a szlovákiai melegjogokon rugózzon az EU
Anna Záborská (Fotó: TASR-archív)

Az EU arra hívta fel a figyelmet, hogy Szlovákiában alapvető emberi jogokat tagadnak meg a melegektől és a szivárványcsaládoktól, és ennek helyreállítását kérték. A politikai és az egyházi elitet is azok közé sorolták, mint ami megteremti a gyűlölet hátterét.

"Matúš Horváthot és Juraj Vankuličot azért gyilkolták meg, mert a gyűlölet hétköznapivá vált. És nemcsak a szélsőségesekről van szó, mint amilyenek itt is vannak köztünk" - jelentette ki akkor a PS EP-képviselője, Martin Hojsík az Európai Parlamentben.

Az EP akkor nagy többséggel fogadta el a nyilatkozatot, néhány hónappal később az OĽaNO két képviselője pedig a szlovák parlamentben próbálkozik.

Benyújtottak a szlovák parlamentbe egy határozatot, melyben azt szorgalmazzák, üzenjék meg az EU-nak, hogy ne lépje túl a hatásköreit, ergo ne pattogjon Szlovákiában a melegek jogait illetően.

A strasbourgi nyilatkozatot igaztalannak minősítették benne, és úgy vélik, az EU-nak inkább például az oktatásüggyel kellene foglalkoznia. Jana Bittó Cigániková (SaS) szerint viszont az EU semmi mást nem akar, mint szorgalmazni, hogy Szlovákiában más nézeteket is toleráljanak.

(Noviny.sk)