Žák-Malina Hedvig ügyvédje is beszállt a Kuciak-Kušnírová-ügybe

2018. április 16. - 12:24 | Belföld

A Nagymácsédon újságíró vőlegényével, Ján Kuciakkal együtt meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja, Zlatica úgy döntött, ügyvédet vált.

Žák-Malina Hedvig ügyvédje is beszállt a Kuciak-Kušnírová-ügybe
Roman Kvasnica (Fotó: TASR)

Mostanáig a volt belügyminiszter, Daniel Lipšic képviselte a családot a nyomozókkal szemben, a jövőben azonban az ügyet átveszi Roman Kvasnica, akit a legtöbben Žák-Malina Hedvig ügyéből ismerhetünk.

A változást mind Lipšic, mind Kvasnica megerősítették. Lipšic sem száll ki az ügyből, Kuciak családját továbbra is ő képviseli.

A gyilkosság immár több mint hat hete történt, a nyomozásban azonban a rendelkezésre álló információk szerint nem történt jelentősebb előrelépés. Noha felmerült, hogy a rendőrség már csak egyetlen nyomozati verziót vizsgál, ezt később cáfolták. Az is felmerült, hogy a rendőrségnek már konkrét gyanúsítottja van, aki elkövethette a gyilkosságot, Tibor Gašpar rendőrkapitány azonban ezt is elutasította.

"Kušnírováék nevében most elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy a nyomozati iratokba ne nézhessenek bele azok a rendőrök, akikről Kuciak írt" - húzta alá Kvasnica.

Hozzátette, hogy ezeknek a személyeknek a nyomozati verziók részét kellene képezniük. Azt javasolta az ügyben eljáró vizsgálótisztnek, hogy tegyék a nyomozati anyag részévé Kuciak elmúlt két évben írt összes cikkét. Ez alapján kiderülne, kik azok, akiknek nem szabadna belelátniuk a nyomozás részleteibe. Arra is kérte a vizsgálótisztet, hogy az anyag kerüljön ki a Nakatok nevű rendszerből, mivel azáltal a rendőrségi feletteseik bármikor megismerkedhetnek a nyomozással.

Kvasnica maga is kérte, hogy tekinthessen bele az iratokba, ezt azonban mostanáig nem tették lehetővé számára.

"A vizsgálótiszt ezt természetesen megteheti, viszont nem tartom helyénvalónak, hogy az áldozat képviselője nem láthat bele, míg azok a személyek, akikről Kuciak írt, vélhetően igen" - húzta alá.

Roman Kvasnica a rendszerváltás előtt ügyészként dolgozott, 1989 után ügyvédként kezdett tevékenykedni. Több fontos pert is megnyert, többek között az állam ellen győzni tudott az ő lehallgatásának ügyében.

Ő képviselte a szlovák hatóságok előtt Malina Hedviget is, és Robert Kaliňák kijelentéseivel szemben azt igyekezett bizonyítani, hogy az egyetemista lány nemcsak kitalálta, hogy két szélsőséges megtámadta és megverte, amiért magyarul beszélt. A Hedvig-ügy 2017 elején átkerült Magyarországra, mivel Žák-Malina Hedvig családjával együtt elköltözött Győrbe. Azóta viszont semmilyen előrelépés nem történt.

További ismert ügy, amiben Roman Kvasnica szerepet vállal, a Pavol Ruskóval szembeni per, ahol ő Sylvia Volzovát, a Markíza egykori társtulajdonosának akkori üzleti partnerét képviseli. Ruskót azzal gyanúsítják, hogy a 90-es évek végén megrendelte Volzová meggyilkolását Mikuláš Černáknál.

(SME)