parameter-cache_menu-links%3Amain-menu%3Apage%3Anode%2F517832%3Ahu%3A1%3A0
parameter-cache_menu-links%3Amenu-magazin-menu%3Apage%3Anode%2F517832%3Ahu%3A1%3A0
parameter-cache_menu-links%3Amain-menu%3Apage%3Anode%2F517832%3Ahu%3A1%3A1
parameter-cache_menu-links%3Auser-menu%3Apage%3Anode%2F517832%3Ahu%3A1%3A1
parameter-cache_menu-links%3Anavigation%3Apage%3Anode%2F517832%3Ahu%3A1%3A0%3Atrail
Zakatol az egyházkarcsai ipari park, egy éven belül közel 1000 új munkahely létesülhet | Paraméter

Zakatol az egyházkarcsai ipari park, egy éven belül közel 1000 új munkahely létesülhet

Kiadták a területrendezési engedélyt a KiK textiláru-forgalmazó cég szlovákiai leányvállalata, az RLS Slovakia s.r.o. számára egy újabb logisztikai központ felépítésére.

Zakatol az egyházkarcsai ipari park, egy éven belül közel 1000 új munkahely létesülhet
Területrendezés a KiK új logisztikai központjának területén (Fotók: Paraméter)

A terepmunkák már el is kezdődtek az elmúlt héten. Gódány László egyházkarcsai polgármester arról tájékoztatott, hogy az újabb központ mérete nagyságrendileg akkora lesz, mint a tavaly átadott elsőé.

„A németek meg vannak lepődve azon, amit állítottunk, és ami a mindennapi gyakorlatban be is vált, hogy milyen szorgalmas a csallóközi nép. Olyan sikere van a cégnek, hogy épít egy újabb logisztikai központot. Ez a központ össze lesz kötve a régivel, az utat meghosszabbítjuk azon a szakaszon" - fejtette ki.

Az újabb központ megközelítőleg 200-230 új munkahelyet teremt. Tavasztól kezdik meg a munkások felvételét, jövő év júliusában pedig várhatóan üzembe helyezik az épületet.

"Jó a cég imázsa, és elfogadható béreket kínál. Nettó 700 eurót, 5-10 eurós napi teljesítményorientált bérezéssel. Emellett csak két műszakban dolgoznak, a szombat és a vasárnap szabad. Elsősorban nők számára ajánlott munkáról van szó, de természetesen férfiak is jelentkezhetnek" - folytatta a polgármester, hozzátéve, ezzel újabb munkahelyek alakulnak azok számára, akik az eddigiekben kénytelenek voltak utazni Galántára, Szencre vagy külföldre.

Gódány fontosnak tartja, hogy nemcsak az ipari parkban dolgozók nagy része, a középvezetőkig, vezetőkig bezárólag, de a szállítók és az alvállalkozók is kiemelten a régióból származnak.

A Chipita érkezésének bejelentésekor járt Egyházkarcsán Robert Fico (a képen Gódány Lászlóval)

Idén áprilisban írtunk arról, hogy ugyancsak az egyházkarcsai ipari parkban veti meg a lábát a görög Chipita élelmiszer-ipari gyártócég, melynek legismertebb termékei közé tartozik a 7days croissant vagy a Bake Rolls kenyérchips, mely a tervek szerint a jövőben 700 személyt vehet fel.

Ez esetben 70 millió eurós beruházásról van szó, mintegy 50 ezer négyzetméteren. Gódány László elmondása szerint a jövő hónapban várhatóan kiadják a területrendezési engedélyt, jövő szeptemberben pedig jöhet a szalagátvágás.

Mint fogalmazott, már keresik a megfelelő embereket a középvezetői, illetve vezetői posztokra, továbbá élelmiszeripari szakembereket, akik mindkét cégnél fontos funkciókat tölthetnek be. Elmondta azt is, hogy dolgoznak azon, a Chipita termékeihez csallóközi lisztet és egyéb élelmiszert használjanak fel, és hogy áruszállítóik szintén innen kerüljenek ki.

Ugyancsak idén tavasszal rakták le a parkban épülő kogenerációs erőmű alapkövét. A beruházó a pozsonyi székhelyű Pro Finance társaság, az erőművet pedig a somorjai székhelyű Quatro Group építi fel. Az építkezés várhatóan jövő júniusban fejeződik be.

A kogenerációs erőmű lényege, hogy egyidejűleg termel áramot és hőt, és mindkettőt hasznosítják. A karcsai erőmű esetében földgázból állítják majd elő az energiát, mégpedig 19 MW áramot és hozzávetőlegesen 16 MW hőt. Egy ilyen erőmű már működésben van, ezzel fűtik a KiK jelenlegi központját, majd ezzel fogják a másikat és a Chipitát is.

Korábban jelezték, hogy 2018-ban energetikailag tulajdonképpen függetlenné válhat az ipari park. A polgármester most elmondta, hogy az összes ott működő üzemet elláthatja ez az erőmű kellő energiával, és a tervek szerint még a falu lakosainak is felajánlhatják a csatlakozást.

A KiK első logisztikai központja

Gódány László beszámolt arról is, milyen terveik vannak a közlekedés zökkenőmentesebbé tételével az ipari parknál. Hangsúlyozta, hogy várhatóan buszjárat indul azok számára, akik ott dolgoznak. "Erről már beszéltünk a dunaszerdahelyi polgármesterrel, de behálóznánk vele a környező falvakat, sőt, kiszélesítenénk a Komáromi és az Érsekújvári járásokra is. Megtörténhet, hogy az üzemeltetésébe az ipari parkban megtelepedő gyárak is beszállnak" - emlékeztetett.

Tervben van egy kerékpárút is Dunaszerdahely irányából, nem máshol, mint a 63-as főút alatt. "Dunaszerdahelyről a Karcsai út elejétől indulna felénk. A villanyteleptől karcsai kataszterről van szó. Nálunk már kész az építkezési engedély.

A 63-ason keresztül nem mehet, és azt szeretnénk, hogy a bacsfai golfpályához hasonlóan az út alatt vezessen egy alagút" - fogalmazott.

Ugyancsak a tervek közé tartozik a 63-as főút Karcsai úti és egyházkarcsai letérőjénél lévő kereszteződés fejlesztése. "A körforgalmat szorgalmazzuk, letérősávokkal. Ez nagyságrendileg 500 ezer eurós beruházás lenne. Ígéret van rá, tárgyalunk róla a közútkezelőkkel is. Szeretnénk, hogy a kocsik, amelyek jönnek Pozsony, Komárom felől, minél könnyebben megközelíthessék az ipari parkot" - magyarázta.

Az egyházkarcsai ipari parkban a Wertheimmel, a Schindlerrel, a Coop és a KiK központjaival, továbbá az épülő újabb üzemekkel együtt a foglalkoztatottak száma már eléri majd a 2 ezret. "A beruházóknak mindig elmondjuk, hogy akkor jöjjenek ide, ha tisztességes bért tudnak fizetni" - húzta alá Gódány László.

(SzT)

parameter-cache_path-node%2F517832