Zalabai Zsigmondra emlékeznek Somorján

2023. november 23. - 17:28 | Kultúra

Az ipolypásztói születésű irodalomkritikus, szerkesztő, egyetemi oktató, Somorja egykori lakója ez év elején ünnepelte volna 75. születésnapját, december végén pedig halálának immáron 20. évfordulója is elérkezik. E kettős jubileum alkalmából a két könyvtár, a Bibliotecha Hungarica és a Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár, egy emléknap megszervezésével szeretne tisztelegni Zalabai Zsiga emléke előtt.

Zalabai Zsigmondra emlékeznek Somorján

A főszervezők sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt 2023. december 7-én (csütörtökön) a Fórum Kisebbségkutató Intézet székházába.

Az emléknap gazdag programkínálata a délelőtti órákban veszi kezdetét, amely során a két könyvtár munkatársai a helyi középiskola diákjainak tartanak rendhagyó könyvtár(akat)bemutató foglalkozást Zalabai Zsigmond nyomában címmel.

A program kora délután folytatódik, amelyre már a nagynyilvánosságot is várják. 13.00-tól a somorjai temetőben koszorút helyeznek el Zalabai Zsigmond sírján, majd 14.00-tól kezdődik a Fórum Intézet konferenciatermében a Zalabai Zsigmond szimpózium elnevezésű szakmai tanácskozás, amelynek társszervezője a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke. Végh László megnyitója után a pozsonyi Magyar Tanszék három előadója következik: Csehy Zoltán (előadásának címe: A vers túloldala. Zalabai Zsigmond „verstana”), Száz Pál (előadásának címe: Zalabai Zsigmond és a magyar–cseh kapcsolatok. A Verses magyar Bohémiáról) és Misad Katalin (előadásának címe: Visszatekintés Zalabai Zsigmond tanszékvezetői tevékenységére). Rövid kávészünet után a tanácskozás Zalabai Zsigmond és a Bibliotheca Hungarica történetének bemutatásával folytatódik Roncz Melinda tolmácsolásában, majd Filep Tamás Gusztáv (előadásának címe: Széthullott kontextusok. Széljegyzetek a Zalabai-monográfiához negyedszázad múltán) és Tóth László (előadásának címe: Ki volt Zalabai Zsigmond?) zárja a tanácskozás kötött szakaszát. A szimpóziumot Csanda Gábor vezeti, amelynek a végén a résztvevőknek is lesz lehetőségük hozzászólni az előadásokhoz.

Ezután az érdeklődők a földszinten megtekinthetik a két könyvtár gyűjteményét, s rendhagyó könyvtári tárlatvezetés keretében Zalabai Zsigmond könyvhagyatékával és az itt őrzött személyes tárgyaival is megismerkedhetnek.

Az emléknap záróakkordjaként a Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár főszervezésében a könyvtár névadójáról emlékeznek meg barátai. A konferenciateremben megtartott est házigazdája Bárdos Gábor, közreműködnek Végh László, Fóthy János, Szilvássy József, Németh Imre, Varga Lajos, Horváth Pál és Duducz Erika.

(-)