Zárt körű találkozón tárgyaltak a nagyszarvai iskolahelyzetről

2019. január 11. - 20:59 | Régió

A nagyszarvai önkormányzat zárt körű találkozót szervezett január 10-én, csütörtökön, amelyre szlovákiai magyar politikusokat és oktatásügyi szakértőket hívtak meg.

Zárt körű találkozón tárgyaltak a nagyszarvai iskolahelyzetről
Fotók: TASR (archív)

A találkozón részt vett Prékop Mária, az oktatási minisztérium osztályvezetője, Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke, Balódi László (Híd), a parlament oktatásügyi bizottságának tagja, Menyhárt József, az MKP elnöke, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója, Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Mézes Rudolf, az Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke, valamint Albert Sándor oktatásügyi szakértő.

A zárt körű találkozó résztvevői megegyeztek, hogy a részletekről nem tájékoztatják a sajtót. László Zoltán, Nagyszarva polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a tárgyalás eredményes volt.

„A találkozó tárgya a december 4-én elfogadott közoktatási törvénymódosítás volt. Szerettük volna a meghívott résztvevőktől megtudni, ők hogyan látják a kialakult helyzetet, és valójában hogyan is kell a törvényt értelmezni” – nyilatkozta László Zoltán.

A polgármester elmondta, egyelőre úgy néz ki, hogy a következő tanévben is a bősi iskolakörzethez tartoznak majd a helyi szlovák anyanyelvű alapiskolások, de még tárgyalni fognak a környező települések vezetőségeivel, és felmérik, hogy milyen közös megoldást tudnak találni. „Egyelőre még csak egy hónapja vagyok polgármester, ezért bizonyos dolgokkal még magam is ismerkedem. Nemcsak az iskolával szeretnék foglalkozni, hanem a község további dolgaival is” – jegyezte meg.

László Zoltán szerint a csütörtöki találkozó valójában egy eszmecsere volt. „Az összes résztvevő beleegyezett abba, hogy a jövőben is szervezzünk hasonló találkozókat, amennyiben erre szükség lesz” – mondta. Arra a kérdésre, hogy várható-e a jövőben nyilvános fórum is a témával kapcsolatban, a polgármester elmondta, egyelőre további szakmai értekezleteket terveznek, ezeken pedig nem indokolt a lakosság jelenléte.

Mint ismert, a parlament december 4-én elfogadta a közoktatási törvény módosításáról szóló javaslatot, és ezzel összhangban módosult az oktatásügyi államigazgatásról és iskolai önkormányzatokról szóló törvény is.

A módosított közoktatási törvény megszabja, hogy milyen feltételek mellett egyezhet meg több község közös iskolai körzet létrehozásában egy adott iskola vonzáskörzetében. A szempontok közt szerepel az iskola elérhetősége, kapacitása, az ingatlan alkalmassága oktatási célokra, valamint jelen van a szülők óhaja is a nemzetiségi, illetve államnyelven való oktatásra.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy minden gyermeknek biztosítani kell, hogy a lakóhelye szerinti iskolai körzetben részesülhessen alapfokú oktatásban, függetlenül attól, hogy milyen nyelven szeretne tanulni.

Ennek érdekében az önkormányzatok közös iskolai körzeteket is kialakíthatnak, ebben a törvény szabad kezet biztosít a számukra. Ha azonban az önkormányzatok nem tudnak megállapodni az iskolai körzet kialakításáról, akkor a járási hivatal jogosult arra, hogy döntsön a kérdésben. A törvény nem rendelkezik arról, hogy milyen létszámmal lehet osztályt nyitni.

Peter Pellegrini szeptember elején zárt ajtók mögött tárgyalt a nagyszarvai önkormányzattal és a szülők által alapított polgári társulás képviselőivel, akik azért harcolnak, hogy szlovák tanítási nyelvű alapiskola nyíljon Nagyszarván. A találkozót a szülők kezdeményezték, miután a nagyszarvai önkormányzat májusban egyhangúlag elutasította a szlovák alapiskola létesítésére vonatkozó kérvényt.


(fl)