Zelenszkij fegyvereket kért Dél-Koreától

2022. április 11. - 11:59 | Külföld

Hadi felszerelést kért Dél-Koreától Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dél-koreai parlamenthez intézett hétfői videoüzenetében.

Zelenszkij fegyvereket kért Dél-Koreától
Volodimir Zelenszkij (Fotó: TASR/AP)

"Ukrajnának többféle hadi technikára van szüksége a repülőgépektől a tankokig. Dél-Korea segíthet nekünk" - fogalmazott Zelenszkij.

Leszögezte azt is, hogy a fegyverekkel "nemcsak az ukrán civilek életét menthetik meg, de elejét vehetik annak is, hogy Oroszország más országok ellen indítson támadást".

Felhívta egyúttal a figyelmet a délkelet-ukrajnai Mariupol tragikus helyzetére is.

"Mariupolt lerombolták, több tízezren meghaltak, de az oroszok még ennek ellenére sem állnak le az offenzívával" - fogalmazott az elnök.

Zelenszkij vasárnap a "háború szívének" nevezte az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost, és kijelentette, hogy ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben.

Pénteken Vuk Szo dél-koreai védelmi miniszter telefonon egyeztetett ukrán hivatali partnerével, Olekszij Reznyikovval. A beszélgetés során az ukrán tárcavezető - amellett, hogy köszönetét fejezte ki a Dél-Korea által küldött humanitárius segélyért - légvédelmi fegyvereket kért az ázsiai országtól.

A szöuli védelmi minisztérium március végén már bejelentette, hogy sisakokat, sátrakat, takarókat és elsősegély-csomagokat küldött Ukrajnába továbbá útnak indított egy 1 milliárd von (735 838 euró) értékű segélyszállítmányt is a háború sújtotta országba.

MTI