Zelenszkij harcra buzdítja az ukránokat

2022. március 6. - 08:16 | Külföld

Harcra buzdította honfitársait az orosz csapatok ellenében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében.

Zelenszkij harcra buzdítja az ukránokat
Volodimir Zelenszkij (Fotó: TASR/AP)

"Ki kell mennünk! Harcolnunk kell! Amikor csak lehetőségünk nyílik rá" - hangoztatta Zelenszkij, mondván, hogy az orosz csapatokat ki kell űzni az országból.

Kijelentette: az ukránoknak ki állniuk, ahogy azt Melitopol, Berdianszk és Herszon városokban is tették, és "ki kell űzniük ezt a rosszat a városainkból".

Az utóbbi napokban több jelentés is volt arról, hogy ezekben a városokban egyszerű, fegyvertelen emberek szembeszálltak orosz alakulatokkal. Zelenszkij hangsúlyozta, mivel a helyi lakosok így cselekedtek, ezért a megszállás is csak átmeneti lehet.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy nagyon fontos megakadályozni a luhanszkihoz és donyeckihez hasonló újabb "népköztársaságok" megalakulását. Mint mondta, az ilyen helyeken nem lehet normális életről beszélni, az ottani emberek térdre vannak kényszerítve.

Zelenszkij mindemellett oroszul szólt az önhatalmúlag kikiáltott szakadár luhanszki és donyecki "népköztársaságokhoz".

"Ha emlékeiteket nem sikerült propagandával végleg kitörölni, szemeitek nincsenek csukva a félelemtől, akkor harcoljatok jogaitokért, a szabadságért és Ukrajnáért!" - mondta az ukrán elnök. Beszélt arról is, hogy sok ottani azt gondolja, Ukrajna gyűlöli őket és a kijevi vezetés lerombolja városaikat.

"De hasonlítsátok össze Donyeck városát nyolc év háborút követően Harkiv városával nyolc nap háborút követően" - tette hozzá, mondván védekezniük kell, mert különben Oroszország az ő életüket és házaikat is el fogja venni.

Az ukrán elnök egyben kijelentette, hogy a Donyec-medence lakói mindig is ukránok voltak és maradnak.

Izrael a nap folyamán közölte, hogy tábori kórházat hoz létre ukrán menekültek számára. A Tel-Aviv mellett működő Siba kórház közleménye szerint a létesítmény egyebek között gyermekosztályt, szülészetet és sürgősségi ellátást is biztosítana. Egyelőre a pontos helyszínt még nem határozták meg, de feltehetőleg Ukrajnában, vagy az ukrán határ közvetlen közelében hoznák létre a közeljövőben.


MTI