Zelenszkij keményen odaszólt Orbánnak: "Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok" (VIDEÓ)

2022. március 25. - 07:17 | Külföld

Csütörtökön az Európai Tanácshoz intézett beszédet videón Volodmir Zelenszkij ukrán elnök, aki külön kitért Magyarországra.

Zelenszkij keményen odaszólt Orbánnak: "Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok" (VIDEÓ)
Volodimir Zelenszkij (Fotó: TASR/AP)

Az elnök az EU-s tagországokat sorolta: megköszönte a támogatást Lengyelországnak, Csehországnak, Észtországnak, és kiemelt néhány országot, Németországot, Portugáliát, Írországot, amelyek késlekedtek vagy vonakodtak az intézkedések meghozatalától.

"Magyarország… itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem"

– mondta, miután Magyarországra került a sor.

Orbán Viktor a háború kezdete óta azt hangoztatja, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a konfliktusból, ebből kifolyólag az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok sem haladhatnak át az országon. Orbán álláspontját a V4-ek többi tagja sem osztja, Szlovákia, Lengyelország és Csehország is küldtek már szállítmányokat az ukránoknak.

"Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok"

– jelentette ki Zelenszkij, majd arról beszélt, hogy imádja Budapestet, már számtalanszor járt ott, majd hozzátette, hogy a magyaroknak is szörnyű dolgokon kellett keresztülmenni a történelem során.

"Láttam az emlékművet is. A cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Figyelj, Viktor, tudod te mi megy most Mariupolban? Kérlek, menj a vízpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy ez a mai világban is megtörténhet. Oroszország pontosan ezt csinálja. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, ugyanilyen emberek. Szülők és gyerekek, nagyszülők. Sok ezren."

– mondta Zelenszkij, majd kérdést intézett Orbánhoz, hogy mindezek után továbbra is hezitál-e szankciókat bevezetni, átengedni katonákat az ország területén, valamint, hogy továbbra is kereskedjen-e Oroszországgal.

"Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy azonnal döntsetek."

– zárja gondolatait Zelenszkij.

Orbán mintha meg sem hallotta volna Zelenszkijt

"Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel" - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Elmondta, Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Havasi Bertalan közölte, Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik - húzta alá a sajtófőnök.

Havasi megismételte a kormányzati álláspontot, amelyet már hetek óta szajkóznak, mely szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. "Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra" – mondta.

(via24.hu/444.hu/MTI)