Zelenszkij: rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton

2023. január 27. - 21:39 | Külföld

Továbbra is rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton, különösen a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, ahol Oroszország fokozza az offenzívát - közölte péntek esti üzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij: rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton
TASR-felvétel

Zelenszkij heves csatáról számolt be, amelyek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar, illetve a megyeszékhelytől északkeletre fekvő Bahmut elfoglalásért folynak. Bahmut nagy része romba dőlt az ismételt orosz támadások következtében.

Az ukrán elnök kijelentette: "a megszállók nem csupán az állásainkat ostromolják, de tüzérséggel, légicsapásokkal, rakétákkal" szándékosan és módszeresen lerombolják a közelükben lévő városokat és falvakat is". "Az orosz hadsereg nincs szűkében a halált osztó eszközöknek, és csak erővel lehet megállítani" - tette hozzá.

A háború előtt hetvenezer lakosú Bahmutban a tizenegy hónapja tartó háború legkegyetlenebb harca folyik.

Ukrajna franciaországi nagykövete pénteken a BFM francia hírtelevízióban közölte, hogy több ország összesen 321 nehéz harckocsit ígért Ukrajnának.

"A mai napig számos ország erősítette meg hivatalosan a megállapodást 321 harckocsi Ukrajnának küldéséről" - közölte Vadim Omelcsenko a BFM-nek adott interjúban.

"A szállítási határidő esetenként változik, minél előbb szükségünk van erre a segítségre" - tette hozzá a diplomata.

Omelcsenko arra nem tért ki, hogy országonként hány harckocsit küldenek.

Németország vezetésével csütörtökön több nyugati-európai ország és az Egyesült Államok közölte, hogy harckocsikat szándékozik Ukrajnának küldeni.

MTI