Zelenszkij szerint Oroszország emberiesség elleni bűncselekményt követ el az ukrán energiahálózat támadásával

2022. november 24. - 12:08 | Külföld

Oroszország emberiesség elleni bűncselekményt követ el az ukrán energiahálózat támadásával - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a kérésére összehívott rendkívüli ülésen.

Zelenszkij szerint Oroszország emberiesség elleni bűncselekményt követ el az ukrán energiahálózat támadásával
Fotó: TASR/AP

"A hőmérséklet nulla fok alatt van, miközben milliók maradtak energia, fűtés és víz nélkül: egyértelműen emberiesség elleni bűncselekményről van szó" - hangsúlyozta rövid videoüzenetében Zelenszkij.

Az ukrán elnök egyúttal elutasította "a terror módszerét", amelyet az orosz fegyveres erők alkalmaznak országában. Leszögezte: a nemzetközi közösség nem lehet "egy terrorista állam túsza".

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként vétójoggal rendelkezik a testületben, és blokkol minden határozatot, amely elítélően nyilatkozna Moszkva ukrajnai háborújáról.

"Civilek meggyilkolása és a civil infrastruktúra elpusztítása terrorcselekmény" - írta Zelenszkij korábban a Twitteren. "Ukrajna továbbra is határozott választ követel a nemzetközi közösségtől ezekre a bűncselekményekre" - tette hozzá.

Az ukrán elnök a rendkívüli ülésen a légvédelmi támogatás fokozását kérte, illetve azt, hogy az ENSZ szakértői mérjék fel az oroszok által okozott rombolást.

Szerdán Oroszország újból erőteljes csapásokat mért Ukrajnára, ami miatt jelentős károk keletkeztek a víz- és az áramhálózatban, legalább hatan meghaltak, és három nukleáris létesítmény kapcsolódott le a víz- és fűtéshálózatról.

Az egyik legfőbb célpont az ukrán főváros, Kijev volt, ahol a támadások következtében a háztartások 80 százaléka maradt víz és áram nélkül.

Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese határozottan elítélte a civil infrastruktúra támadását. Jelezte: a nemzetközi humanitárius jog tiltja az efféle csapásokat, és az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Olaf Scholz német kancellár szerint a könyörtelen támadások Vlagyimir Putyin elkeseredettségét mutatják a harctéri győzelmek elmaradása miatt. A berlini vezető azt mondta: "tisztán látszik, hogy Putyin nem nyerheti meg ezt a háborút a harctéren". Scholz felszólította az orosz elnököt, hogy fejezze be a háborút.

Az ENSZ adatai szerint a február 24-én kezdődött ukrajnai háborúban több mint 6500 civil vesztette életét, köztük legalább négyszáz gyermek. A világszervezet azonban úgy véli, hogy az áldozatok valódi száma ennél jóval magasabb lehet.


MTI