Zelenszkij szerint Oroszországnak „igazságos büntetéssel” kell szembenéznie az ukrajnai invázió miatt

2022. szeptember 22. - 07:43 | Külföld

Volodimir Zelenszkij is felszólalt az ENSZ közgyűlése előtt New Yorkban, igaz, egy előre felvett videóban üzent a világnak. Az ukrán elnök egy különleges háborús törvényszék létrehozására szólított fel, és beszélt az Oroszország által elkövetett háborús bűnökről is.

Beszédét azzal kezdte, hogy megvádolta Oroszországot, hogy „illegális háborújával katasztrofális felfordulást” okozott.

Zelenszkij, Putyin aznapi részleges mozgósításáról is beszélt, szerinte a lépés azt mutatja, hogy az oroszok nem gondolják komolyan a béketárgyalásokat.

Az ukrán elnök továbbá elítélte a terveket, miszerint a megszállt területeken népszavazásokat tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. Egy különleges bíróság létrehozása segítene Moszkvát felelősségre vonni a „területrablásért" és „több ezer ember meggyilkolásáért",

Oroszországnak „igazságos büntetéssel” kell szembenéznie az ukrajnai invázió miatt

- mondta Zelenszkij.

Azt is megemlítette, hogy újabb tömegsírt találtak a nemrég visszafoglalt Izjumban. Fel is sorolta a városban elkövetett háborús bűnökket. Az elnök szerint egy férfit állítólag kasztráltak és meggyilkoltak. „Miért olyan megszállottja az orosz hadsereg a kasztrálásnak?” – kérdezte.

Azt is mondta, hogy Oroszországnak további szankciókkal kellene szembenéznie, és az ENSZ-nek meg kell fosztania Moszkvát a Biztonsági Tanács állandó tagjaként betöltött befolyásos szerepétől.

Zuzana Čaputová is felszólalt az ENSZ közgyűlésén, arról ITT írtunk részletesebben.


(444.hu)