Zelenszkij videóüzenetben követelte a Krím félsziget visszaszolgáltatását

2021. február 26. - 16:28 | Külföld

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországhoz intézett videóüzenetben követelte az elcsatolt Krím félsziget visszaszolgáltatását - közölte pénteken a Gazeta.ru orosz hírportál.

Zelenszkij videóüzenetben követelte a Krím félsziget visszaszolgáltatását
Fotó: TASR/AP

"A Krím Ukrajna napsütötte, kedves, fényes szíve volt. Hét éve kitépték a szívünket. Sosem feledjük, ki tette ezt és ki engedte ezt. Egyesek azt állították, hogy törvényesen és kedvesen tépték ki szívünk" - hangoztatta az ukrán elnök.

Zelenszkij kijelentette, hogy országa továbbra is sértve érzi magát a történtek miatt, és - mint fogalmazott - nem akar jó viszonyt Oroszországgal. Úgy fogalmazott, hogy Moszkvának vissza kell szolgáltatnia a félszigetet, véget vetve ezáltal az oroszok és ukránok közti gyűlöletnek.

Nem sokkal korábban a Krím félsziget vezetése értelmetlennek nevezte a terület visszaszerzésére irányuló ukrán törekvéseket.

Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról. E terület annektálását ugyanakkor a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

Az Európai Unió a Krím félsziget és Szevasztopol jogellenes elcsatolása nyomán, 2014 márciusa óta több lépésben korlátozó intézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben. Egyebek mellett az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó gazdasági szankciókat rendelt el.


(MTI)