„Zeman alkoholizmusa a cseh társadalmat veszélyezteti”

2016. március 3. - 17:52 | Külföld

Miloš Zeman cseh államfő alkoholfüggő, és betegsége negatív hatással lehet az egész cseh társadalomra - állítja Jan Látal cseh rendező, aki a Beteg Zeman (Nemocný Zeman) címen dokumentumfilmet készít a 71 éves köztársasági elnökről.  

„Zeman alkoholizmusa a cseh társadalmat veszélyezteti”
Miloš Zeman (Fotó: TASR)

A dokumentumfilm forgatásának csütörtöki bejelentése azonnal éles reakciókat váltott ki az elnöki hivatal részéről.

"A tervezett Beteg Zeman című film abból a tapasztalatból indul ki, hogy ha a család egyik tagja alkoholistává válik, akkor azt megsínyli közvetlen környezete. Abban az esetben, ha az alkoholista államfő, azt az egész társadalom megsínyli" - idézte a Novinky című hírportál Filip Sebeket, a prágai Dokumentumfilmek Intézetének munkatársát, aki szintén bekapcsolódott a Zemanról forgatandó film elkészítésébe.

Jan Látal szerint a problémáról nyíltan kell beszélni, s a filmprojekt egyik célja rávenni az államfőt, hogy elvonókúrának vesse alá magát. "Az a tény, hogy ez a betegség éppen az államfőt érte, jó alkalom arra, hogy megnyissuk a témát a további mintegy 700 ezer cseh állampolgár számára, aki szintén alkoholfüggőségben szenved" - nyilatkozott a filmrendező újságíróknak. "A témával kapcsolatban lehet ugyan viccelődni, de az egyetlen felnőtt megoldás az, hogy nyíltan beszélünk róla" - szögezte le Látal, aki maga is átesett egy elvonókúrán, s most már évek óta nem iszik alkoholt.

Jiří Ovčáček elnöki szóvivő szerint a dokumentumfilm egy "ellenszenves" projekt, amelyet a köztudottan Zeman-ellenes prágai értelmiségi körök eszeltek ki, mert nem képesek érvekkel vitatkozni az államfő nézeteivel. Ovčáček szerint ilyen "alpári" műveket a 2. világháború éveiben létező náci bábállamban, a Cseh-Morva Protekturátusban, valamint a kommunista rendszer ötvenes és hetvenes éveiben készítettek az "elkötelezett" művészek. "Ma sincs más céljük, mint műveikkel megmérgezni a társadalmi légkört" - írta a Twitteren Ovčáček.

Miloš Zeman, aki erős dohányos is, sohasem rejtette véka alá, hogy szereti az italt és a disznótoros, zsíros ételeket. Az elnökválasztási kampányban is elismerte, hogy iszik, de azt állította, mértékkel, és hogy soha senki sem látta őt még részegen.

Ugyanakkor két hónappal elnöki beiktatása után, 2013 májusában, Zeman azzal keltett hatalmas botrányt, hogy jól láthatóan dülöngélt a cseh koronázó ékszerek kamrájának ünnepi megnyitásakot a Szent Vitus-székesegyházban. A ceremónia alatt többször is tenyerével az előtte lévő asztalra támaszkodott, majd kimenetelkor Dominik Duka prágai érsek támogatta meg a láthatón izzadó, dülöngélő államfőt. Az elnöki iroda hivatalosan betegséggel, meg nem nevezett vírussal és kimerültséggel magyarázta az esetet. A prágai sajtó rámutatott: Miloš Zeman az orosz nagykövetségen megtartott fogadáson fogyasztott a kelleténél több italt, már az ott elmondott beszédében is akadozott, s az ünnepi aktus alatt pedig már egyértelműen részeg volt.

MTI/para