Zeman Babišsal kampányol az újraválasztásáért

Miloš Zeman cseh államfő kedden megerősítette, hogy másodszor is Andrej Babišt, az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét bízza meg az új kormány megalakításával és nevezi ki kormányfővé. 

Zeman Babišsal kampányol az újraválasztásáért
Fotó: tasr

"Holnap (szerdán) elfogadom a jelenlegi kisebbségi kormány lemondását, és Andrej Babišnak megbízatást adok az új kormányalakítási tárgyalások vezetésére. Február folyamán pedig Babišt újra kormányfővé nevezem ki" - jelentette ki Zeman a Prima kereskedelmi televízió kedd esti vitaműsorában, amelyben a hétvégi csehországi államfőválasztás második, döntő fordulójának két jelöltje Miloš Zeman és Jiří Drahoš, a cseh tudományos akadémia volt elnöke vett részt. Andrej Babiš első kisebbségi kormánya a múlt kedden nem kapott bizalmat a parlamenti alsóházban és másnap lemondott. A kormány lemondását az államfő hivatalosan e héten fogadja el, és várható, hogy ügyvezetői teendőkkel bízza meg az új kabinet megalakulásáig. 

Zeman már korábban bejelentette, hogy a második körben is Babišnak ad lehetőséget a kormányalakításra. Az elnökjelölti vitában ezt azzal indokolta, hogy az ANO fölényes győzelmet aratott az októberi választáson, 78 képviselője van a 200 tagú alsóházban, míg a második helyen végzett Polgári Demokratikus Pártnak csak 25, ami nagy különbség. 

Jiří Drahoš leszögezte: elismeri az ANO választási győzelmét, de Andrej Babišt az ellene folytatott büntetőjogi eljárás miatt nem nevezné ki kormányfőnek. Babišt a rendőrség az uniós támogatással való visszaéléssel gyanúsítja, s ezért eljárást indított ellene. A parlamenti alsóház a múlt héten felfüggesztette a mentelmi jogát, aki ezt maga is kérte. 

A prágai zenei színházban lezajlott éles, személyeskedésektől sem mentes elnökjelölti vitát a Prima közlése szerint mintegy 2,2 millió tévénéző követte figyelemmel. A cseh honlapok első értékelései szerint a több mint egyórás vitában a jelenlegi államfő, Zeman volt a meggyőzőbb. A két elnökjelölt csütörtökön este, a választás előestéjén, a közszolgálati Cseh Televízióban fog újra vitázni egymással.

A cseh elnökválasztás második fordulójára pénteken és szombaton kerül sort. A két jelölt közül az győz, aki egyszerű többséget szerez. 

MTI