Zeman: Csehország támogatja a visegrádi együttműködést

2022. június 7. - 20:55 | Külföld

Csehország a mai nemzetközi helyzetben is támogatja a visegrádi országok együttműködését, és nem akarja azt szétverni - jelentette ki Miloš Zeman cseh államfő kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Csehországba.

Zeman: Csehország támogatja a visegrádi együttműködést
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"Támogatjuk a visegrádi országok együttműködését, hasznosnak tartjuk azt minden résztvevő ország számára, és semmiképpen sem célunk az együttműködés gyengítése, szétverése"

- mondta Miloš Zeman újságírók előtt tett nyilatkozatában.

Miloš Zeman a nyilatkozatában nagyra értékelte a vezető magyar politikusokat, akik véleménye szerint az orosz-ukrán háborúval összefüggésben is tiszteletben tartják a magyar nemzeti érdekeket és védik azokat. Külön üdvözölte Orbán Viktor kormányfőt, akit barátjának nevezett

A cseh államfő az újságírók előtt ismételten elítélte azokat a cseh politikusokat, akik az elmúlt hónapokban, elsősorban az orosz-ukrán háború kapcsán, bíráló hangnemben nyilatkoztak Magyarországról és a magyar politikusokról. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormányzatot leginkább támadó cseh képviselőházi elnök (Markéta Adamová Pekarová) pártjának (TOP 09) jelenlegi támogatottsága alig három százalék.

Miloš Zeman jónak és hasznosnak minősítette a jelenlegi cseh-magyar kapcsolatokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a két ország nem határos egymással, Csehország tiszteletbeli szomszédjának tekinti Magyarországot.

"Olyan államfőt láthattam ma vendégül, akivel nagyon közeli értékeket vallunk"

- jegyezte meg a cseh politikus.

A családpolitikával kapcsolatos kérdésre válaszolva az elnök elmondta, hogy a cseh parlament előtt van egy alkotmánymódosítási javaslat, amely törvényesítené az azonos neműek házasságát, egy másik javaslat szerint pedig azt kellene alkotmányba foglalni, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata. Miloš Zeman hangsúlyozta: ebben a kérdésben megegyezik a véleménye Novák Katalinnal, s ő is csak két nemet ismer.

"Amennyiben a parlamentben többséget kapna az azonos neműek házasságáról szóló javaslat, azt én nem fogom aláírni"

- mutatott rá.

Az ukrajnai háború kapcsán elfogadott oroszellenes szankciókról szólva Zeman leszögezte: teljes mértékben egyetért azzal a véleménnyel, hogy a büntetőintézkedéseknek nem az áldozatot, hanem az agresszort kell gyengíteniük. Jónak minősítette, hogy Magyarország mellett Csehország is engedményt kapott az orosz kőolajszállítások korlátozását illetően.

(MTI)