Zeman éveken át a V4-ek bővítését szorgalmazta, Čaputová és Pavel sem ellenzi

2023. február 7. - 18:28 | Belföld

Miloš Zeman cseh elnök szerint a Visegrádi Csoportot (V4) bővíteni kellene Szlovéniával, sok-sok éves igyekezete azonban a szavai szerint nem talált megértésre Magyarország részéről.

Zeman éveken át a V4-ek bővítését szorgalmazta, Čaputová és Pavel sem ellenzi
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Zeman erről szlovákiai búcsúlátogatása során beszélt kedden a Magas-Tátrában. Utódja, Petr Pavel és Zuzana Čaputová államfő is nyitott a bővítési tárgyalásokra.

„Államfőként és (előtte) kormányfőként is éveken át azt szorgalmaztam, hogy a V4-et bővítsük ki Szlovéniával”

– idézte fel Zeman. Hozzátette, hogy Szlovénia részéről nagy igény van a belépésre, nagyobb, mint a V4-ek részéről a bővítésre.

„Az volt az érzésem, a visegrádiak valamiféle elit klubnak tekintik magukat, amit már nem kellene bővíteni”

– magyarázta a cseh elnök, hozzátéve, hogy neki más a véleménye.

Čaputová szerint a legfontosabb előzetesen azt tisztázni, mi a célja és értelme a V4-nek.

„Bizonyos értelemben talán identitásválságon megyünk keresztül. Főleg azért, mert eltér a véleményünk néhány fontos kérdésben, mint például a jogállamiság tisztelete, és végső soron Ukrajna támogatásának kérdésében is”

– mondta a szlovák államfő. Rámutatott, hogy az Európai Unió megkérdőjelezése a V4 egyes tagjai részéről ellentétes azzal, amiért maga a V4 létrejött.

Hozzátette, nem ellenzi a csoport együttműködésének kiszélesítését vagy a csoport bővítését, ha az működőképes lesz.

„Egyértelműen a jószomszédi kapcsolatok fenntartása az érdekünk, a kulturális kapcsolatok, a jó emberi kapcsolatok. De ami a Visegrádi Csoport politikai küldetését illeti, érzésem szerint el kell gondolkodnunk azon, milyen hozzáadott értéket jelent a tagállamok számára a V4-es tagság”

– jelentette ki Čaputová.

A V4-ek lehetséges bővítésével kapcsolatban Petr Pavel megválasztott cseh államfő is nyilatkozott a TASR-nek adott interjúban. Szerinte a nagyobb rugalmasságról kell tárgyalni.

„Már most is sokszor V4+2-ként működünk, tehát el lehet gondolkodni a további együttműködési formákon, melyek során több közép-kelet-európai országot vonhatunk be a közös álláspontok kialakításába”

– jelentette ki Pavel a megválasztását követően a TASR-nek.

TASR