Zemanová szerint a kormány árt az országnak, Grendel partnernek tekinti az SaS-t

2022. december 12. - 13:50 | Belföld

A kormány elveszítette a létjogosultságát, árt az egész országnak – jelentette ki a kormány leváltásáról szóló parlamenti vitában Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője. Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke viszont azt üzente az SaS tagjainak, hogy egy csónakban eveznek a kormánnyal, és hogy az igazságosabb országért folytatott harcban az SaS nem választhatja partnernek a Hlas-SD-t.

Zemanová szerint a kormány árt az országnak, Grendel partnernek tekinti az SaS-t
Richard Sulík és Anna Zemanová (Fotó: TASR - Jaroslav Novák)

„Miután felmondtuk a koalíciós szerződést, azt vártuk, a kormány felfogja, mi fenyeget azzal, ha a Sme rodinát részesíti előnyben és kiűzi az SaS-t” – jelentette ki Zemanová. Hozzátette, a kormány veszélyezteti a demokrácia alapjait, becsapja az EU-t, veszélyezteti az újjáépítési terv keretében kapott uniós támogatások felhasználását és csúsztat, például az önkormányzatoknak nyújtott támogatással kapcsolatban.

Zemanová arra is emlékeztetett, hogy a Sme rodina nem támogatott egyetlen kulcsfontosságú reformot sem. Miloš Svrček (Sme rodina) erre azzal reagált, hogy a pártja nem blokkolt semmilyen reformot, legfeljebb a módosításukat segítette elő, hogy végrehajthatók legyenek.

Karol Galek (SaS) szerint a kormány éppen a hatalomhoz vezető utat kövezi ki a Smer-SD-nek, egyúttal emlékeztetett, hogy a lakosság 91 százaléka nem hisz Igor Matovičnak, az OĽaNO elnökének, aki rögtön a kormányzás elején ellenségnek kiáltotta ki Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert.

Galek szerint ha megbukik a kormány, a háztartásoknak nyújtott segítséget tekintve semmi sem változik, mert egyetlen kormány sem merne hozzányúlni a gazdasági minisztérium korábbi intézkedéseihez.

Grendel azt hangsúlyozta, hogy a Hlas-SD nem lehet partner a törvények előtti egyenlőségért folytatott harcban. Erik Tomáš (frakció nélkül – Hlas-SD) megerősítette, tényleg nincs sok közös a Hlas-SD és az SaS között, teljesen eltérő értékeket vall a két párt. „Az egyetlen ami összeköt bennünket, az az, hogy nem akarjuk tovább ezt a kormányt” – tette hozzá.


(TASR)