Zendülő katonák őrizetbe vették Burkina Faso államfőjét

2022. január 24. - 13:25 | Külföld

Zendülő katonák őrizetbe vették egy katonai táborban Burkina Faso államfőjét, Roch Marc Christian Kaborét - közölte két biztonsági forrás és egy nyugat-afrikai diplomata hétfőn.

Zendülő katonák őrizetbe vették Burkina Faso államfőjét
Roch Marc Christian Kaboré (Fotó: TASR/AP)

Előző nap este heves lövöldözés volt a fővárosban, Ouagadougouban található elnöki rezidencia körül. A kormány vasárnap cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint puccs készül, miközben több katonai táborból órákon át folyamatos lövöldözés hallatszott, és a lázadó katonák több támogatást követeltek az iszlamista fegyveresek elleni harcukhoz.

A kormány kijárási tilalmat rendelt el este nyolc órától reggel fél hatig, és két napra bezárta az iskolákat.

A fővárosi állami tévé székháza előtt maszkot viselő katonák egy csoportja hadállást vett fel hétfőn - jelentette az AFP hírügynökség tudósítója. Egyelőre nem világos, hogy a jelen lévő tucatnyi katona lázadó lenne, aki a tévé átvételére érkezett, vagy a kormányhoz hű katonák, akiket azért küldtek, hogy biztosítsák a rádiót.

A nyugat-afrikai országban egyre elkeseredettebbek az emberek amiatt, hogy az ország vezetése képtelen véget vetni a dzsihadista támadásoknak. Az ENSZ adatai szerint tavaly decemberben két hét leforgása alatt csaknem 12 ezer ember kényszerült otthonából elmenekülni a dzsihadista erőszak miatt.

A 2015 óta hatalmon lévő Kaborét mintegy két éve azzal az ígérettel választották újra, hogy a dzsihadisták elleni harcot tekinti prioritásának.

A Mali, Burkina Faso és Niger hármas határán fekvő térségben rendszeresen követnek el gyilkosságokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista szélsőségesek Az erőszakcselekményekben emberek ezrei haltak meg, és mintegy másfél millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.


MTI

Címkék: lázadás, Burkina Faso