Zengett a népdal, zúgott a citera Hodosban

2019. október 7. - 12:35 | Régió

Első ízben szerveztek Népdalestet Hodosban, de azt már most leszögezték, nem utoljára. A Csemadok hodosi alapszervezete által életre hívott akción megtelt a helyi kultúrház előadóterme, ami a legjobb bizonyítványa a rendezvénynek.

Zengett a népdal, zúgott a citera Hodosban
A hodosi és a bajnai citerások (Keszi Ildikó felvételei, többi képért KATT a fotóra!)

Mióta Patócs Lajos, a helyi citeramuzsika és a szlovákiai magyar népzenei élet ismert muzsikusa négy évvel ezelőtt távozott az élők sorából, elcsendesedett a citeramuzsika a Dunaszerdahely melletti községben. Ezt az űrt szeretnék kitölteni a hasonló rendezvényekkel.

„Azt szeretnénk, hogy újra zengjen a citeramuzsika és visszatérjen a magyar népdal hagyománya hozzánk”

- mondta Rácz Pál, aki feleégével, Szabinával, a rendezvény megálmodója és szervezője.

Az első hodosi népdalesten fellépett a dunaszerdahelyi Varga Zaránd Ágoston, a naszvadi VIZA Citerazenekar, a nyárasdi Sarló Citerazenekar, a nagyabonyi Abonyi Citerazenekar és a Csillagfürt Népdalkör, a felsőszeli Kikelet Citeraegyüttes, valamint a hazai Hodosi Citerazenakar. A hodosiak meghívására a magyarországi Bajnáról érkezett díszvendégként a Boróka Citeraegyüttes, akikkel baráti kapcsolatot ápolnak.

„Tartottunk tőle, hogy nem lesz néző és ahogy az ilyen rendezvényeken, egymásnak fogunk játszani és énekelni a többi együttessel, de nagy meglepetésünkre nem nagyon maradt üres szék. Telt ház volt a a kultúrházban”

- meséli a főszervező, Rácz Pál.

Mivel az esttel kapcsolatos visszajelzések nagyon pozitívak, és egyébként is szerepelt a tervek között, a jövő évi Népdalest forgatókönyve nagyjából már összeállt a szervezők fejében, úgyhogy 2020 októberében ismét felzendül a citeramuzsika és a népdal a hodosi kultúrházban.

(alsa)

Címkék: citera, Hodos