Žiga elárulta, meddig lenne elegendő a tartalékunk, ha Oroszország leállítja a gázszállítást Ukrajnán keresztül

2019. december 17. - 10:22 | Belföld

Szlovákia felkészült arra a lehetőségre, hogy a jövő év elején Oroszország leállítja a gázszállítást Ukrajnán keresztül.

Žiga elárulta, meddig lenne elegendő a tartalékunk, ha Oroszország leállítja a gázszállítást Ukrajnán keresztül
Fotó: TASR - illusztráció

A gáztározók jelenleg 95%-ra vannak feltöltve, ami azt jelenti, hogy három hónapra elegendő a földgáz – jelentette ki hétfőn Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter.

Oroszország és Ukrajna egy újabb 10 éves tranzitszerződés aláírásáról tárgyal, de egyelőre nem biztos, hogy az év végéig megállapodásra jutnak.

A 2009-es gázválsággal összehasonlítva, amikor két héten át nem érkezett gáz Szlovákiába, ma alapvetően más a helyzet Žiga szerint. Az 1,5 millió ügyfél és a nagyfelhasználók ellátására jelenleg 2,26 milliárd köbméternyi tartaléka van az országnak, miközben az országos napi gázfogyasztás körülbelül 25 millió köbméter.

A miniszter és a Szlovák Gázművek vezetése tegnap tárgyalt és négy lehetséges variációt is számba vett, beleértve azt is, hogy hosszabb időre leáll a gázszállítás.

„Három hónapig mindenképpen el tudjuk látni a lakosságot és az ipari termelést is. Kijelenthetjük, hogy az egész fűtési szezonra elegendő a földgáz” - mondta Žiga.

Arra az esetre, ha leállna a szállítás, már Csehország felől is érkezhet gáz Szlovákiába, emellett a vezetékrendszert évekkel ezelőtt összekötötték az ausztriaival és a magyarországival is.

Az Eustream társaság vezetékein több földgáz érkezhet az országba, mint Szlovákia napi fogyasztása a téli hónapokban.


(TASR)