Žilinka azt üzente, akkor nyúl a 363-ashoz, amikor kell

2021. november 5. - 09:46 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész a közösségi oldalán reagált Mária Kolíková igazságügy-miniszter szavaira, és azt közölte, hogy mindig alkalmazni fogja a büntetőrend vitatott paragrafusát, amikor annak törvényi feltételei teljesülnek. Kolíková korábban azt mondta, hogy a főügyésznek nem szabadna ilyen mértékben a 363-as büntetőjogi paragrafushoz nyúlnia.

Žilinka azt üzente, akkor nyúl a 363-ashoz, amikor kell
Fotó: TASR

"Még ha egy politikus nyilatkozatáról is van szó, biztosítanom kell az igazságügy-miniszter asszonyt, hogy a 363-as paragrafussal és azon keresztül a Büntetőrend által biztosított hatáskört, amely az előkészítő eljárásban megszületett jogerős döntések megszüntetését teszi lehetővé, mindig alkalmazni fogom, ha felfedezem, hogy az ügyész vagy a rendőr jogerős döntésével, vagy az azt megelőző eljárás során törvénysértés történt" - húzta alá.

Hozzátette, így cselekszik majd illetékes szubjektumok javaslata alapján, de hivatalból is, tekintet nélkül arra, hogy mennyi ilyen esetet fedez fel.

"Mégpedig azért, mert a jogszabályok szerint ez a főügyész kötelessége és nem lehetősége, ellenkező esetben éppen a főügyész sértene törvényt" - fogalmazott.

Žilinka biztosított ugyanakkor mindenkit afelől, hogy ezeknél a döntéseknél senki nem befolyásolhatja őt, mivel számára csak a törvény adhat utasítást.

(TASR)