Žilinka beleszaladt egy jókora pofonba, miközben szeretett Oroszországa mellé állt

2022. szeptember 17. - 08:17 | Belföld

Maroš Žilinka legfőbb ügyész egy kelet-szlovákiai cselekmény kapcsán az orosz propagandát masszírozta bele a követőibe. A rendőrség is álhírnek minősítette, amit az orosz nagykövetség, majd a főügyész is terjesztett.

Žilinka beleszaladt egy jókora pofonba, miközben szeretett Oroszországa mellé állt
Forrás: Rendőrség - Facebook

Ladomirová egy ezer lakosú kis falu a Svidníki járásban, ahol található egy katonai temető a cári Oroszország első világháborúban elesett katonáinak síremlékeivel. Erről a temetőről kezdte el terjeszteni a szlovákiai orosz nagykövetség, majd egy vele egy húron pendülő motoroscsoport a Facebookon, hogy az ottani polgármester, a független Vladislav Cuper munkagépekkel távolíttatta el a sírok betonkereteit, amivel az ő értelmezésükben meggyalázta, és csaknem tönkretette azokat.

A szlovák rendőrség erre reagálva közölte, hogy ez hazugság. A polgármester álláspontját ismertetve elárulták, hogy azért távolították el a sírok betonkereteit, mert azok már potyogtak szét, a temetőt viszont nem tervezik megszüntetni.

Maroš Žilinka főügyész viszont pénteken váratlanul az orosz nagykövetség felháborodott álláspontját osztotta tovább, és kijelentette saját Facebook-oldalán, hogy kivizsgáljtatja, miért néznek ki úgy a sírok, ahogy.

Ugyanebben a posztban súlyos tiszteletlenségnek nevezte a cselekményt, amit szerinte nem lehet tolerálni, és felvetette annak gyanúját, hogy esetleg sírgyalázás történt.

Erre reagált nem sokkal később Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter, aki szégyennek nevezte Žilinka álláspontját, amivel szerinte a Kremlnek segít.

"A mai státusza után meg vagyok róla győződve, hogy a főügyészünk az orosz propaganda közvetlen eszköze, és egyes lépései ártanak az országunknak" - fogalmazott Naď.

Jana Tökölyová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője ezt elutasította, szerinte csak a dolgukat végzik. Úgy véli, objektívan ki kell vizsgálni, történt-e sírgyalázás. Elutasította azt is, hogy az orosz propaganda szócsövévé vált volna a főügyész.

A rendőrség közölte, hogy az orosz propaganda előszeretettel terjeszt álhíreket az orosz katonai sírok gyalázásával kapcsolatban, mivel ezzel próbálnak együttérzést kiváltani az oroszpárti emberekből.

A ladomirovái katonai temetőt meglátogatta Igor Bratčikov orosz nagykövet is. A polgármester azt mondta a rendőrségnek, hogy szeretett volna találkozni vele, hogy tisztázzák a helyzetet, a község ugyanis egy tervet készített arra, hogyan tehetnék szebbé a katonai temetőt. Közzé is tett egy aktuális fotót a temetőről, amelyen szebben néznek ki a sírok, mint az oroszok képén.

A Bratčikov által közölt duplaképen, amelyet Žilinka maga is megosztott, a 2014-es állapotot viszonyította a közelmúltbelihez. 2014-ben készültek a sírokhoz a betonszegélyek. Az orosz nagykövet ez alapján kezdett sírgyalázásról beszélni és figyelmeztette Szlovákiát az 1995-ös, katonai és hadifogolytemetőkről szóló nemzetközi egyezményre.

A nagykövet ugyanakkor egy korábbi témát melegített fel. A betonkereteket ugyanis még májusban távolították el, és emiatt kritizálta utódját a falu korábbi polgármestere, Ladislav Bojčík. Cuper terve viszont az volt ezzel, hogy csupán befüvesítsék a temetőt és a sírok környékét, amivel tulajdonképpen más, modern katonai temetőkre emlékeztetne (mint például akár a dunaszerdahelyi). Ezáltal a karbantartásuk is könnyebb.

Az orosz nagykövetség a ladomirovái cselekményt úgy értelmezte, hogy Szlovákia nem törődik az oroszok katonai temetőivel, majd ezt a hírt átvették orosz propagandaoldalak, és társaik Szlovákiából és Csehországból. Így tett a Brat za brata nevű szlovák Facebook-oldal is, amely Vladimir Cuper polgármestert tette felelőssé a történtekért, egyfajta célpontként kínálva őt 50 ezer követőjüknek. Cuper úgy nyilatkozott, a történtek óta veszélyes, halálos fenyegetéseket is kapott.

És végül ebbe a feszült szituációba érkezett meg Maroš Žilinka, aki a státuszával a szégyenletes sírgyalázásról tulajdonképpen tovább fokozta a feszültséget, és egy idegen ország nagykövetségének álláspontjához dörgölőzött saját országa rendőrsége vagy polgármesterének magyarázata helyett.

(Denník N)