Žilinka blokkolja az eljárás megszüntetését a NAKA nyomozói ellen?

2021. november 15. - 08:51 | Belföld

A rendőrségi belháború egyik legfontosabb momentuma volt a NAKA nyomozóinak elengedése.

Žilinka blokkolja az eljárás megszüntetését a NAKA nyomozói ellen?
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)
Az előző részek tartalmából

Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota és Štefan Mašin őrizetbe vétele néhány órával azután történt, hogy kiszivárgott egy dokumentum a NAKA-tól, mely egy rendőrségen belüli bűnszervezetről tanúskodik, melynek tagjai között említik Diana Santusovát, a belügyi inspekció egyik csapatvezetőjét, valamint Branislav Zurian korábbi NAKA-igazgatót is. Tulajdonképpen azok csukták le a NAKA nyomozóit, akikről a dokumentum szólt.

A Pozsonyi III-as Járásbíróság szeptember közepén helyezte előzetes letartóztatásba Čurillát és Ďurkát. A bíróság Čurilla esetében az eljárás befolyásolása, illetve a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak az előzetes letartóztatást. Ďurka esetében ehhez hasonlóan bűnismétlés veszélyével, illetve az eljárás esetleges befolyásolásával indokolta döntését az illetékes bíró, Juraj Kapinaj.

Néhány órával később döntött a bíróság a harmadik NAKA-nyomozó, Milan Sabota vizsgálati fogságba helyezéséről is, akit ugyancsak a belügyi inspekció gyanúsított meg. Sabotát ugyancsak az eljárás és tanúk befolyásolásának veszélye miatt helyezték előzetes letartóztatásba. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője és egy másik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin.
A Pozsonyi Kerületi Bíróság végül október 1-jén döntött a szabadon engedésükről. A négy említett vizsgálótiszt a legnagyobb kiterjedésű és legérzékenyebb rendőrségi és politikai korrupciós ügyeket vezeti az elmúlt időszakból.

Az október elején megszületett döntés óta viszont áll az ügy, és az eljárás leállítását a SME cikke szerint Maroš Žilinka főügyész blokkolja. Rá vár ugyanis a Pozsonyi Kerületi Ügyészség, amely a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű nyomozást vezető vizsgálótisztek elleni eljárást felügyeli.

A vizsgálati anyagnak a bírósági döntést követően, melyen kimondták, hogy az egész eljárás gyenge lábakon áll, a kerületi ügyészséghez kellett volna visszakerülnie, de először a Legfőbb Ügyészségen kötött ki, melynek a vizsgálótisztek panaszairól kellene döntenie, amit az eljárás ellen nyújtottak be. Ha az ügyészség helyt ad a panaszoknak, az ügy vizsgálata véget is ért. Mivel azonban ez a döntés továbbra sem született meg, a kerületi ügyészség sem tud lépni - jelezte Patrik Hujsa ügyész.

Azt nem tudni, hol a hiba, ugyanis a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Dalibor Skladan mindössze annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy a kijelölt ügyész mostanáig nem döntött.

Ján Čurilla ügyvédje, Peter Kubina nem érti a főügyészséget, ugyanis szerinte már több mint elegendő idő telt el a bíróság döntése óta. Elismerte viszont, hogy Žilinkának nem kell automatikusan megfelelnie a bíróság döntésének.

Szerinte alapvetően kétfajta "jogi vélemény" létezik az ügyben, az egyiket képviseli a bíróság, amely szabadon engedte a nyomozókat, a másik pedig "némely politikusoké, beleértve a Léva melletti vadászházban megfordulókét, akik a független bírósággal szemben továbbra is állítják, hogy a nyomozók bűnözők. A Legfőbb Ügyészség tehát most tulajdonképpen arról dönt, melyik jogi véleményt tekinti magáénak.

Sürgette az ügyészségi döntést a héten már Hamran István országos rendőrfőkapitány is, aki elmondta, hogy a nyomozók ugyan dolgoznak már, de a gyanúsításuk azért némileg terheli a munkájukat és jó lenne végre lezárni az ügyüket.

(SME)