Žilinka döntött, hogy megmenti-e Fico és Kaliňák irháját

2022. július 7. - 12:57 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész csütörtökön nyilvánosságra hozott állásfoglalásában közölte, hogy Robert Fico, Robert Kaliňák és Marek Para idő előtt indítványozták az ellenük indított eljárás megszüntetését a 363-as paragrafusra hivatkozva.

Žilinka döntött, hogy megmenti-e Fico és Kaliňák irháját
Robert Fico és Robert Kaliňák (Fotó: TASR - archív)

A főügyész ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel az indítvány túl korán érkezett, ez azt jelenti, hogy a jövőben már nem adhatnak be újra erre vonatkozó javaslatot.

Az Alkony (Súmrak) rendőrségi ügyről van szó, amelynek keretében a Smer-SD elnökét, Robert Ficót és Robert Kaliňák korábbi belügyminisztert azzal gyanúsítják, hogy bűnszervezetet alapítottak, adótitkot sértettek meg, valamint köztisztviselői hatalommal is visszaéltek. Az ügyben szintén gyanúsítottként szerepel Norbert Bödör nyitrai vállalkozó és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány.

Fico és Kaliňák június közepén fordultak a Főügyészséghez az ellenük zajló eljárás megszüntetése érdekében, a hírhedt paragrafusra hivatkozva.

A 363-as paragrafus lehetőséget ad a főügyésznek az ügyész vagy a nyomozó előkészítő eljárás során hozott döntésének megszüntetésére, ha úgy ítéli meg, hogy a döntés törvénysértő.


(TASR)