Žilinka együttműködési programot írt alá az orosz főügyésszel, aki szerepel az EU szankciós listáján

2022. január 14. - 14:56 | Belföld

Januárban már korábban kiakasztotta a hazai és európai közvéleményt azzal, hogy Moszkvába utazott, az orosz főügyészség fennállásának 300. évfordulójára. Szolgálati útjának része viszont az is, hogy egy 2022-es és 2023-as évre vonatkozó együttműködési programot írt alá az orosz főügyésszel, Igor Krasnovval, aki egyébként szerepel az Európai Unió szankciós listáján. Moszkvába helyettese, Jozef Kandera is elkísérte.

Žilinka együttműködési programot írt alá az orosz főügyésszel, aki szerepel az EU szankciós listáján
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)
Nem sokkal moszkvai látogatása előtt egyébként egy rakás kifogást emelt a Szlovákia és az Egyesült Államok közt megkötendő védelmi szerződés kapcsán.

A Legfőbb Ügyészség arról számolt be, hogy a két főügyész véleménye megegyezik abban is, hogy a mostani egyezmény nemcsak egy formális aktus. "A megvalósítása kiegyensúlyozott és konstruktív együttműködést eredményez majd szakértői szinten. A közös találkozót annak megállapításával zárták, hogy a nemzetközi bűnözés ellen, amelynek nincs eredete, csupán célja, csak együttműködéssel lehet küzdeni" - szögezi le a szlovák főügyészség.

Az együttműködési program egyébként a korrupció, az extrémizmus, a kiberbűnözés, a környezeti bűncselekmények, továbbá a gondozott gyermekek, illetve egészségkárosultak jogainak területét érinti.

Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője közölte azt is, hogy az orosz ügyészség 300. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen jelen volt az EU-tagországok közül például Belgium, Olaszország, Görögország, Románia, Szlovénia és Horvátország képviselője is. Moszkvai tartózkodása alatt Žilinka találkozott a szlovén főügyésszel és a Nemzetközi Ügyész Szövetség vezetőjével is, Kanderával együtt pedig meglátogatták a moszkvai szlovák nagykövetséget.

Ő maga a Facebook-oldalán pedig azzal is eldicsekedett, hogy találkozott Alekszandr Povetkin korábbi orosz profi ökölvívóval.

(TASR)

Címkék: Maroš Žilinka