Žilinka és családja meggyilkolására készült a titokzatos szerb, akiről a szeredi drogmaffia egyik tagja csiripelt

2021. március 3. - 10:54 | Belföld

A szeredi drogmaffia vezetőjének tartott Slavomír Weiss öccse, Ilja Weiss vallott a rendőrségnek egy bizonyos szerb fickóról, aki segítséget kért tőle egy bérgyilkosság ügyében. Az Aktuality.sk információi szerint az illetékes vizsgálótiszt már meggyanúsította ezt a bizonyos férfit.

Žilinka és családja meggyilkolására készült a titokzatos szerb, akiről a szeredi drogmaffia egyik tagja csiripelt
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)

Korábban Kuciak-gyilkosság ügyében összekötőként szereplő komáromi vállalkozó, a 15 évre ítélt Andruskó Zoltán kezdett vallani arról, hogy tervben volt az azóta főügyészi posztra kinevezett Maroš Žilinka, az azóta speciális ügyésszé kinevezett Daniel Lipšic és az egykori főügyészhelyettes, Peter Šufliarsky meggyilkolása is.

Žilinka, aki Marian Kočner számos ügyét felügyelte, lett volna az első a sorban, és állítólag nemcsak őt, de a feleségét és a gyerekeit is kiszemelték. Andruskó viszont a szavai szerint az utolsó pillanatban visszalépett, mert megijedt. Állítólag attól félt, hogy a rendőrség lehallgatja.

A rendőrségnek tett vallomásában egy komáromi ismerősének, Dušan Kracinának passzolta le az ügyet. Kracinát ki is hallgatták, de azt állította, valójában nem készült a gyilkosságra, csak az orránál fogva vezette Andruskót, hogy pénzt csaljon ki tőle.

Tavaly ősszel mégis őrizetbe vették, miután a szeredi alvilág autódílere, Ilja Weiss arról csiripelt a rendőrségnek, hogy megkereste őt egy régi ismerőse a volt Jugoszláviából. Állítólag azért, mert szüksége volt autóra egy melóhoz, illetve biztonságos rejtekhelyre. Azt állította, a célpont az igazságszolgáltatásban tevékenykedik, és azt a várost jelölte meg, ahol Žilinka él.

Weiss 2007-ben ismerkedett meg a szerb férfival, akkoriban Ján Golis, a bankautomata-maffia vezére mutatta be neki. Golist 2017. december 15-én, két hónappal a a Kuciak-gyilkosság előtt egy üldözés közben fejbe lőtték a rendőrök, amikor Opoj községben éppen meg akartak fújni egy kocsit. Andruskó arról is vallott, hogy eredetileg Golisnak kellett volna beszereznie a Kuciak-gyilkossághoz szükséges autót.

Golis akkoriban ismerhette meg a szerb férfit, amikor együtt ültek a Balkánon. Weiss szavai szerint Golis egykor azt mondta neki, hogy ha valakit meg kell törni, akkor hívják őt. A vallomásában beszélt olyan részletekről is, hogy Octaviát kértek, benne szögekkel, amelyeket esetleges üldözőik elé dobhattak volna, vagy valamilyen gyúlékony anyagot tartalmazó üveggel, ha hamar meg kellene szabadulniuk az autótól. Világosan körülírta, kiről van szó, kik a társai és a városokat is, ahol találkoztak, illetve hogy hogyan kerestek biztonságos rejtekhelyet Žilinka otthona közelében.

Kracina vallomásában megpróbálta tagadni, hogy ismerte a szerbeket, akiket Andruskó vallomása szerint ő hajtott fel. A Legfelsőbb Bíróság azonban nem igazán hitt neki, és vizsgálati fogságba helyezte.

(Aktuality.sk)