Žilinka fegyelmi eljárást indítványozott Lipšic ellen

2021. augusztus 21. - 09:54 | Belföld

Augusztus 13-án Maroš Žilinka főügyész indítványozta a fegyelmi eljárás indítását Daniel Lipšic speciális ügyész ellen. A TASR-t erről a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Dalibor Skladan tájékoztatta szombaton.

Žilinka fegyelmi eljárást indítványozott Lipšic ellen
Maroš Žilinka (TASR)

Fegyelmi vétséget követett el azzal, hogy július 28-án, az akták ismerete nélkül, nyilvánosan spekulált és megtévesztően érvelt az Ellenőrzési Hivatal speciális csoportjának nyomozóival egy jogilag befejezetlen büntetőügyben, amely nem tartozott a Speciális Ügyészség hatáskörébe.

„A speciális ügyésznek tehát a törvény által előírtak, valamint az ügyészség belső normáit megsértve kellett eljárnia“

– magyarázta Skladan.

Žilinka még júliusban kijelentette, hogy Lipšic médiának tett kijelentései az Ellenőrzési Hivatal munkájával kapcsolatban több bűncselekmény kapcsán is törvényellenes volt, és cseppet sem segítette elő vele a hivatal hitelességét. Rámutatott, hogy a speciális ügyész nyilvánosan ismertette szubjektív nézeteit olyan ügyben, amely nem volt érvényesen lezárva. Szerinte Lipšic elfelejtette, hogy már nem ügyvéd, hanem speciális ügyész.

Daniel Lipšic (TASR)

Ekkor Lipšic úgy reagált, hogy a büntetőeljárásokkal kapcsolatos gyanúkat ellenőrizni kell.

„Ezt azonban csak törvényes módon szabad tenni, és anélkül, hogy hamis információkkal félrevezetnék a nyilvánosságot“

– mondta. Azt állította, hogy a médiában többször is megjelent hamis információ, ezért kötelességének tartotta, hogy megvédje a Különleges Ügyészség Hivatalának nyomozóit és ügyészeit, akik aktívak voltak ezekben az ügyekben.

(aktuality.sk)