Žilinka ismét bevetette a 363-as paragrafust, aminek ezúttal Štefan Žiga örülhetett

2022. február 22. - 15:46 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész ismét a hírhedt 363-os paragrafushoz nyúlt, eltörölte ugyanis Štefan Žiga meggyanúsításának egy részét a megvesztegetési ügyben.

Žilinka ismét bevetette a 363-as paragrafust, aminek ezúttal Štefan Žiga örülhetett
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)

Erre a Denník N hívta fel a figyelmet a tvnoviny.sk információira hivatkozva.

A főügyészség szóvivője megerősítette, hogy Štefan Žigát egy bűncselekménnyel gyanúsítják, a másikat ugyanis a főügyész január 26-án törölte.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tavaly szeptember 24-én vette őrizetbe korrupció gyanúja miatt az egykori smeres gazdasági miniszter, Peter Žiga rokonát, Štefan Žiga vállalkozót.

A gyanú szerint Norbert Bödör Smer-közeli nyitrai oligarcha 50 ezer euró kenőpénzt fizethetett Bernard Slobodníknak, a NAKA pénzügyi főosztálya korábbi vezetőjének azért, hogy az akkor még smeres Žiga rokona után ne szaglásszanak egy konkrét csalássorozat ügyében.

A 363-as paragrafus lényegében arra ad lehetőséget a főügyésznek, hogy az előkészítő eljárás során megszüntessen egy jogerős ügyészi vagy rendőri határozatot, amennyiben törvénysértést fedez fel.

Az ún. 363-as paragrafus azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a főügyész helyettese az alkalmazásával megszüntette Vladimír Pčolinský korábbi SIS-igazgató, valamint a pentás oligarcha, Jaroslav Haščák hivatalos gyanúsítását is. Ezt követően a kormánykoalíció egyes szereplői vitát indítottak arról, hogy a főügyésztől meg kellene vonni annak lehetőségét, hogy ilyen súlyos mértékben beavatkozhasson egy nyomozásba. Ez ellen viszont tiltakozott a Sme rodina párt, illetve maga Žilinka főügyész is, aki szerint a 363-as paragrafus megszűnése esetén csupán statiszta szerepet kapna.

Októberben a paragrafus alkalmazásával Žilinka ejtette a korrupciós gyanút Peter Brhel, a vizsgálati fogságban ülő ismert smeres oligarcha, Jozef Brhel testvére ellen is.


(DenníkN/tvnoviny.sk/para)