Žilinka ismét bevetette a hírhedt paragrafust, ezúttal az oligarcha Brhel testvérét mentette fel!

2021. október 22. - 14:48 | Belföld

A büntető rendtartás hírhedt, 363-as paragrafusának alkalmazásával a főügyész, Maroš Žilinka ejtette a korrupciós gyanút Peter Brhel, a vizsgálati fogságban ülő ismert smeres oligarcha, Jozef Brhel testvére ellen - tudta meg a HNonline.sk.

Žilinka ismét bevetette a hírhedt paragrafust, ezúttal az oligarcha Brhel testvérét mentette fel!
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)

A főügyész egyszersmind utasította a büntetőjogi szerveket, hogy az ügyben járjanak el újra.

Peter Brhel az idei év elejétől volt vizsgálati fogságban, áprilisban viszont a bíróság úgy döntött, szabadlábon védekezhet.

Őt ugyancsak az ún. Vámszedő-ügyben (Mýtnik) gyanúsították, mely a Pénzügyi Hatóságnál lefolytatott több tízmilliós titkos tender manipulációja ügyében folytatott nyomozást jelenti.

Kapcsolódó cikk:

A pozsonyi Hilton rejtélyes 10. emeletén egyeztethettek az IT-megabizniszről, amely miatt Fico ismét izzadhat

Az ún. 363-as paragrafus azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a főügyész helyettese az alkalmazásával megszüntette Vladimír Pčolinský korábbi SIS-igazgató, valamint a pentás oligarcha, Jaroslav Haščák hivatalos gyanúsítását is, előbbit egyszersmind ki is engedték a vizsgálati fogságból.

Ezt követően a kormánykoalíció egyes szereplői vitát indítottak arról, hogy a főügyésztől meg kellene vonni annak lehetőségét, hogy ilyen súlyos mértékben beavatkozhasson egy nyomozásba.

Ez ellen viszont tiltakozott a Sme rodina párt, illetve maga Žilinka főügyész is, aki szerint a 363-as paragrafus megszűnése esetén csupán statisztai szerepet kapna. A 363-as paragrafus lényegében arra ad lehetőséget a főügyésznek, hogy az előkészítő eljárás során megszüntessen egy jogerős ügyészi vagy rendőri határozatot, amennyiben törvénysértést fedez fel.

(HNonline.sk)