Žilinka kikéri magának, hogy az orosz propagandát terjesztené, és azt tanácsolta Hegernek, inkább foglalkozzon a saját dolgával

2022. október 17. - 13:04 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész tagadja, hogy az orosz propagandát terjesztené, az ilyen vádaskodásokat pedig teljes mértékben politikainak és nem objektívnek tart. Nem ért egyet továbbá az őt ért bírálattal kapcsolatban sem a tragikus pozsonyi lövöldözést illetően. A hétfőn tett nyilatkozatában felszólította a politikusokat, hogy ne tévesszék meg a nyilvánosságot.

Žilinka kikéri magának, hogy az orosz propagandát terjesztené, és azt tanácsolta Hegernek, inkább foglalkozzon a saját dolgával
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)

Žilinka rámutatott, hogy a főügyész személye régóta be van feketítve, az utóbbi napokban pedig fokozódik a helyzet azzal, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnököt is belevonták.

„Azzal gyanúsítanak, hogy megosztottam valamilyen bejegyzést, hogy az orosz propagandát terjesztem” – jegyezte meg, majd hozzátette: az ukrajnai háború kitörését követően elítélte az agressziót és támogatását fejezte ki az ukrajnai főügyészségnek.

Elutasítja továbbá, hogy az orosz nagykövet befolyása alatt állna, és kikéri magának, hogy Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök ezt állítsa róla. „Nem tudom, hogy ki vagy mi befolyása szerint hozza meg a döntéseket ön, de számomra mindig is a törvény volt az. Úgy gondolom, hogy jelenleg a kormányfőnek millió egyéb oka van, amin elgondolkodhatna, mint az, hogy én független vagy pártatlan vagyok-e” – tette hozzá Žilinka.

Nem érti továbbá az őt ért bírálatot sem a pozsonyi lövöldözéssel kapcsolatban. Felhívta rá a figyelmet, hogy elítélte az utálkozás bármiféle formáját, a történteket pedig a kompetenciáján belül kezelte. „Biztosíthatok mindenkit, hogy nem teszek különbséget az emberek között” – mondta.

Az őt ért gyanúsítgatásokat lejárató kampányként kezeli. Rámutatott, hogy a Főügyészség rövid időn belül érzékeny, az egész társadalmat érintő ügyekről határoz majd, és ha nyomásgyakorlás lenne a háttérben, akkor üzeni, hogy az hasztalan.


TASR/para