Žilinka megsemmisíttetné a Gorilla-hanganyagot? Lipšicék erre utaló megjegyzést fedeztek fel!

2021. szeptember 7. - 16:56 | Belföld

A Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség készített egy elemzést Maroš Žilinka főügyész döntése nyomán felmerülő vitás kérdésekről, és ebben többek között kitérnek arra is, hogy a főügyész határozatában, mellyel Jaroslav Haščák Penta-társtulajdonos, valamint a SIS kémelhárításának egykori főnöke, Ľubomír Arpáš és felesége elleni vádat ejtette, meglehetősen vitathatóan fogalmaz, ami akár bűntény gyanúját is felvetheti.

Žilinka megsemmisíttetné a Gorilla-hanganyagot? Lipšicék erre utaló megjegyzést fedeztek fel!
Jaroslav Haščák (Fotó: TASR)

Lipšicék elemzésükben óva intenek attól, hogy Žilinka határozata nyomán megsemmisítsék a Gorilla-ügyhöz köthető hanganyagot, mely a pozsonyi Vazovova utcai lehallgatott lakásban elhangzott beszélgetéseket és történéseket rögzítette 2005 és 2006 között. Ebben a lakásban a politika képviselői találkozhattak a Penta vezetőjével, Jaroslav Haščákkal.

A hangfelvételt a Marian Kočner vállalkozónál a Kuciak-gyilkosság kapcsán tartott házkutatás során a számítógépes asztalán találták meg egy USB-kulcson. Mivel a pendrive tartalma nem kapcsolódott a gyilkossághoz, azt a Gorilla-ügyirathoz csatolták.

Žilinka a Haščák és a többi említett gyanúsítását megszüntető határozatában úgy fogalmazott, hogy a "megalapozott a gyanúsított kérése a Gorilla-iratok részének tulajdonított nyom megsemmisítésére".

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót (Zastavme korupciu) nevű kezdeményezés vezetője szerint a gyakorlatban ez azt is jelentheti, hogy az ügyben eljáró vizsgálótisztnek meg kellene semmisítenie a Gorilla-ügy hangfelvételét.

"Úgy gondolom, hogy ha az indoklás eme részét is a vizsgálótisztre vonatkozó kötelező érvényű jogi szakvéleménynek tekintenék, és a vizsgálótiszt, akit utasítottak az eljárás újrakezdésére, eleget tenne ennek, indokoltan tarthatnánk attól, hogy a cselekedete felvetné az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanúját" - áll a Speciális Ügyészség álláspontjában.

Az elemzésben az ügyészség felháborodásának ad hangot amiatt is, hogy Žilinka a Gorilla-hangfelvételt nem tekinti indoklásában jelentős bizonyítéknak, csupán támadások eszközének, illetve titkos információkkal való üzletelés tárgyának.

Haščákot és Arpášékat korrupcióval és pénzmosással gyanúsították, amiért 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztés róható ki. A gyanúsítás konkrétan azt tartalmazta, hogy Haščák 200 ezer eurót fizethetett Arpášéknak a Gorilla-hanganyagért. A vizsgálótiszt szerint a pénzt nem közvetlenül fizette ki, hanem a házaspár Identita nevű cége által elvégzett fiktív szolgáltatásért benyújtott számlákon keresztül.

Žilinka a velük kapcsolatos döntésnél egyébként a Legfelsőbb Bíróság nézetével azonosult, mely már január elején amelett állt, hogy a bűnüldöző szerveknek nem sikerült olyan minőségű és mennyiségű bizonyítékot összegyűjteniük, amelyek révén józan mértékben valószínűsíthető a büntetőeljárás aktuális szakaszában, hogy a gyanúsított olyan módon követte el a neki felrótt bűntényt, ahogy az az ügyiratban szerepel.

(Denník N)