Žilinka nem akarja szembeköpni az orosz medvét

2022. április 1. - 15:19 | Belföld

Maroš Žilinka szlovák főügyész elutasítja, hogy formális gesztusokkal súlyosbítsa a feszült szlovák-orosz viszonyt. Žilinka a szlovák és az orosz főügyészség közötti, 2002 márciusa óta érvényes együttműködési megállapodás felmondását sürgető felhívásokra reagált.

Žilinka nem akarja szembeköpni az orosz medvét
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)

Elmondása szerint az említett megállapodás "teljes mértékben összhangban van a Szlovák Köztársaság kötelezettségeivel, amelyek az SZK és az Orosz Föderáció közötti, baráti kapcsolatokról és együttműködésről szóló, 1993. augusztus 26-án Pozsonyban aláírt szerződésből erednek."

Maroš Žilinka hozzáfűzte azt is, hogy a két ügyészség közötti kapcsolatok pillanatnyilag megfelelnek a "nélkülözhetetlen szükségszerűség és szakszerűség" kritériumának. A megállapodásban rögzített együttműködési lehetőségek a főügyész szerint objektíven nem teljesülnek és nem is teljesülhetnek.

"Ez azonban nem azt jelenti, hogy a hosszú évek alatt felépített korrekt együttműködést és kommunikációt fel kellene számolni, és a kölcsönös kapcsolatokat formálisan is meg kellene szüntetni"

- tette hozzá. Úgy véli, hogy a kérdést józanul és körültekintően, a jövőbe tekintve kell megközelíteni. Ahelyett, hogy a megállapodás felmondásával tovább súlyosbítaná a feszült viszonyt, Žilinka inkább a konkrét lépéseket és a kialakult helyzetnek megfelelő valódi segítséget részesíti előnyben.

(TASR)