Žilinka nemrégiben még az oroszokat védte, és az amerikaiakkal kötött megállapodást bírálta – most viszont mélyen hallgat

2022. március 3. - 15:16 | Belföld

Újfent nézeteltérésbe került a kormánykoalíció egyes tagjaival Maroš Žilinka főügyész, aki a vád szerint ahelyett, hogy felmondta volna az orosz főügyészséggel kötött megállapodást, jogi csavarhoz folyamodott. Bár a főügyész elítélte az oroszok ukrajnai invázióját, Vlagyimir Putyint egyszer sem vette a szájára.

Žilinka nemrégiben még az oroszokat védte, és az amerikaiakkal kötött megállapodást bírálta – most viszont mélyen hallgat
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)

A főügyész januárban látogatott el Moszkvába, az orosz főügyészség fennállásának 300. évfordulójára. Szolgálati útjának része volt az is, hogy egy 2022-es és 2023-as évre vonatkozó együttműködési programot írt alá az orosz főügyésszel, Igor Krasnovval, aki egyébként szerepel az Európai Unió szankciós listáján.

Žilinka visszatérését követően is azt mondta, semmi rosszat nem lát abban, hogy találkozott Krasnovval, sőt azok oldalára állt, akik bírálták a szlovák-amerikai védelmi megállapodást. Február elején fel akart szólalni a parlamentben, de ezt végül nem tették neki lehetővé. Megnyilvánulását végül Juraj Blanár (Smer) olvasta fel a parlamentben. A bírálatra, miszerint letaposta a szovjet megszállás áldozatainak az emlékét, Žilinka úgy reagált, hogy megnyilvánulását csupán kiragadták a kontextusból.

Ján Benčík, Radovan Kazda és Ondrej Dostál (mindhárman SaS) kedden felszólították Žilinkát, hogy szakítsa meg az együttműködést az orosz főügyészséggel. A főügyész erre úgy reagált, hogy nincs szüksége a politikusok felszólítására ahhoz, hogy eldöntse, hogyan reagáljon az ukrajnai helyzetre. A szerződéssel kapcsolatban elmondta, hogy a főügyészség állítólag azonnal értesítette az orosz félt, hogy az együttműködési program a részükről nem lesz teljesítve.

Juraj Šeliga ezért is bírálta Žilinkát, és kitért rá, hogy a főügyész egy jogi csavarhoz folyamodott: szerinte ugyanis a jogászok ismerik a különbséget a szerződés felmondása, illetve a program nem teljesítése között.

Amikor Oroszország február 24-én támadást indított Ukrajna ellen, Žilinka a közösségi oldalán elítélte a történteket, valamint támogatását fejezte ki az ukrán ügyészeknek és családjuknak. Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban nem jegyzett meg semmit.

Amikor Putyin vasárnap bejelentette, hogy készültségbe helyezte az atomfegyvereket, Žilinka a közösségi oldalán megosztotta ukrán kolléganője, Irina Venediktova bejegyzését, amelyben arra kérte az oroszokat, hogy fejezzék be a háborút. A DenníkN egyelőre sikertelenül igyekezett megtudni, hogy Žilinka hogyan képzeli el az orosz vezetőség felelősségre vonását, illetve, mit gondol Vlagyimir Putyinról.

A főügyész azt sem kommentálta, hogy az orosz főügyészség a hivatalos oldalán figyelmezteti az embereket, hogy aki bármiféle segítséget nyújt olyan szervezetnek vagy országnak, amely Ukrajna javára, illetve Oroszország politikája ellen cselekszik, azt 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napokkal ezelőtt felszólította az európaiakat, hogy csatlakozzanak Ukrajna megvédéséhez. Szerdán már több mint ezer külföldi tartott Ukrajnába, hogy csatlakozzon az új nemzetközi légióhoz. Žilinka figyelmeztette az embereket, hogy szlovákiaiak csak akkor csatlakozhatnának az ukrán sereghez, ha azt a köztársasági elnök engedélyezi, vagy megváltoztatják a törvényt. A főügyész rámutatott, hogy bűncselekménynek számít engedély nélkül részt venni egy idegen hadseregben.

„Felháborító és szégyenteljes foglalkozás az idegen hadseregben végzett szolgálat bűntettéről trollkodni a Facebookon anélkül, hogy tájékoztatnának az ukrán hadseregben való szolgálat legális lehetőségeiről. Ha Maroš Žilinka egy orosz befolyásos ügynök lenne, valószínűleg nem viselkedne másként, mint ahogy most viselkedik”

– jegyezte meg Ondrej Dostál, aki tiszta alibizmusnak tartja az Ukrajna elleni támadás idején az orosz ügyészséggel kötött megállapodás fel nem mondását.

Veronika Remišová (Za ľudí) szégyenteljesnek nevezte, hogy Žilinka közösségi oldalán még mindig kint van a fotó, amelyen az egykori orosz bokszolóval, Alexandr Povetkinnel pózol, és a következő szöveg virít mellette:

„találkozás egy közvetlen és szerény emberrel”.

Remišová a fotó eltávolítását kéri Žilinkától, miközben a Daily Mail hétfői számára hivatkozott, amelyben azt írták, hogy más orosz sportolókkal szemben Povetkin nem ítélte el az Ukrajna elleni támadást, sőt, védelmébe vette az orosz inváziót és szajkózza Putyin hazugságait. Remišová bejegyzésében „egy diktátori rezsim hasznos szolgájának” titulálta Žilinkát.

A koalíción belül már szeptember óta téma a főügyész esetleges leváltása, ez viszont nem egy egyszerű dolog, és vélhetően törvényt is kellene hozzá módosítani. Žilinka főügyészi szolgálata hivatalosan 2027-ig szól.


(DenníkN)