Žilinka szerepelt a legjobban a főügyészjelöltek közül egy előzetes szavazáson

2020. december 2. - 16:09 | Belföld

Maroš Žilinka szerepelt a legjobban a főügyészjelöltek közül egy koalíciós előzetes szavazáson - erről tájékoztatott az SaS és az OĽaNO frakcióvezetője, Anna Zemanová és Michal Šipoš.

Žilinka szerepelt a legjobban a főügyészjelöltek közül egy előzetes szavazáson
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)

Šipoš elmondta, hogy pártjuk ezt elfogadja, hozzátette azonban, hogy a négy párt vezetőjének le kell ülnie és közös állásfoglalást kell megfogalmaznia.

A koalíci továbbra is tárgyal arról, kit válasszanak meg főügyésznek, a szavazásra a várakozásaik szerint december 3-án, csütörtökön 17 órától kerülhet sor. A parlament éppen azért halasztotta el már néhány alkalommal a szavazást, mert a koalíción belül még nem született egyezség.

A koalíciós indikatív szavazásra kedden este került sor, és arra voltak kíváncsiak általa, hogy melyik az a jelölt, aki kapcsán a legnagyobb az egyetértés, illetve ki az, akit nem szabadna megválasztani.

Ezen a szavazáson másodikként Juraj Kliment végzett. Ez azt jelenti, hogy az első két hely egyikük sem foglalja el valaki azok közül, akiket a Za ľudí nevezett meg elfogadhatóként. Kedden a párt elnöke, Veronika Remišová közölte, Ján Hrivnákot, Ján Šantát és Tomáš Honzt támogatják. Jana Žitňanská, a párt parlamenti frakcióvezetője nem kívánt reagálni az indikatív szavazás eredményére.

A parlament alelnöke Juraj Šeliga (Za ľudí) arra számít, hogy hamarosan megszületik az egyezség. Úgy véli, az említett szavazás előrébb lendítette a tárgyalásokat, és reményei szerint csütörtökön megválasztják az új főügyészt.

(TASR)