Žilinkáék megint előhúzták a 363-as paragrafust, Peter Kažimír legnagyobb örömére

2022. június 7. - 12:04 | Belföld

A Főügyészség a 363-as paragrafusra hivatkozva törölte a Szlovák Nemzeti Bank elnöke, Peter Kažimír meggyanúsítását.

Žilinkáék megint előhúzták a 363-as paragrafust, Peter Kažimír legnagyobb örömére
Középen Maroš Žilinka főügyész (Fotó: TASR)

Az egykori smeres pénzügyminiszter kapcsán Maroš Žilinka főügyész azt mondta, ügyével Jozef Kandera főügyészhelyettes foglalkozott, ő ugyanis hónapokon át beteg volt.

Kandera rámutatott, hogy a meggyanúsításról csak az egyetlen együttműködő gyanúsított, a Pénzügyi Hatóság akkori vezetője, František Imrecze vallomásai alapján döntöttek. Rámutatott a vallomásaiban lévő ellentmondásokra, amelyek szerinte „nem elhanyagolhatóak”. Kiemelte, a meggyanúsítás törvényi feltételei nem teljesültek.

A Denník N felhívta a figyelmet, hogy Robert Fico, a Smer elnöke a vadászházban rögzített felvételeken már jóval korábban beszélt róla, hogy várható ilyen fejlemény.

Fico volt pénzügyminiszterét tavaly októberben gyanúsították meg korrupciós bűncselekmény, vesztegetés bűntette miatt. Decemberben Daniel Lipšic speciális ügyész elutasította a panaszát, a jegybank elnöke ezért úgy döntött, hogy a Főügyészséghez fordul, és indítványozza az eljárás leállítását a jól ismert paragrafusra hivatkozva.

A gyanúsítás az adóügyi eljárásokhoz kapcsolódik. Kažimírnak egyfajta futár szerepét kellett betöltenie, és körülbelül 50 ezer euró értékű kenőpénzt kellett átadnia František Imreczének. Imrecze, akit több ügyben vádolnak, együttműködik a rendőrséggel.


(TASR/DenníkN)