Žilinkát sokkolta, hogy a pedofil pap megúszta feltételessel – azt ígéri, hogy fejek fognak hullani

2022. augusztus 16. - 12:43 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész kezébe került annak az alsókubini (Dolný Kubín) papnak az esete, aki kiskorú lányt zaklatott szexuálisan, de vádalkut kötött, így megúszta feltételes szabadságvesztéssel – írja a TV Noviny.

Žilinkát sokkolta, hogy a pedofil pap megúszta feltételessel – azt ígéri, hogy fejek fognak hullani
Fotó: TASR

Žilinka a közösségi oldalán megosztott videóban elmondta, sokként érte, hogy a vádlott vádalkut kötött az ügyészhelyettessel. Szerinte az elítélt pap ügyében törvénysértés történt, és arra a következtetésre jutott, hogy a járási ügyészhelyettes eljárása nem volt összhangban a törvénnyel. Mint mondja, a bizonyítékokat nem megfelelően értékelték ki, ebből kifolyólag pedig az ügy nem megfelelő jogi besorolást kapott.

„Az enyhébb jogi besorolás, az úgynevezett vád alulminősítése, majd az eset körülményeinek nem megfelelő, aránytalanul enyhe, feltételes szabadságvesztés büntetésében csúcsosodott ki” – mondta Žilinka, aki szerint az ügyészhelyettes hibázását nem lehet tolerálni, ennek pedig személyi következményeinek kell lennie. Hozzátette, hogy a zsolnai kerületi ügyészt megbízta a szükséges intézkedések elfogadásával, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.

Az eset még februárban látott napvilágot: a TV Markízát felkereste egy lány, aki elmesélte, hogy hitoktatója, aki papként is tevékenykedik, szexuálisan zaklatta több éven keresztül. Amikor az egész elkezdődött, még csak 13 éves volt, és 16 éves koráig tartott. Erotikus tartalmú üzeneteket és fényképeket is mutatott a lány a Markízának. Elmondása szerint a plébánián találkoztak, majd minden ilyen eset után gyónnia kellett.

Azóta a papot jogerősen elítélték, de a bírósággal kötött vádalkunak köszönhetően megúszta hároméves feltételes szabadságvesztéssel. Mária Kolíková igazságügyi miniszter is meg van róla győződve, hogy súlyos hiányosságok léptek fel az ügy jogi besorolását illetően. Miután áttanulmányozta az ügyiratot, Kolíková megállapította, hogy más büntetést kellett volna kiszabni. Emellett törvénymódosítást szorgalmaz, hogy vádalku esetén a miniszternek legyen joga közbelépni.


(tvnoviny.sk)