Zimbabwei puccs - Mugabe ragaszkodik hatalmához, elutasítja a közvetítést egy forrás szerint

Robert Mugabe zimbabwei elnök ragaszkodik ahhoz, hogy ő az ország egyetlen törvényes vezetője, és elutasítja a közvetítést közte és a hadsereg között a hatalomból való méltóságteljes távozása érdekében - közölte csütörtökön a Reuters hírügynökség szerint egy meg nem nevezett hírszerzési forrás.

Zimbabwei puccs - Mugabe ragaszkodik hatalmához, elutasítja a közvetítést egy forrás szerint
Robert Mugabe (Fotó: TASR/AP)

Több, meg nem nevezett forrás szerint is egy katolikus papot, bizonyos Fidelis Mukonorit kértek fel arra, hogy közvetítsen az ügyben. Tárgyalásairól egyelőre nem tudtak részletekkel szolgálni a hírforrások.

Azon hírszerzési jelentések szerint, amelyekbe betekinthetett a Reuters tudósítója, Emmerson Mnangagwa volt alelnök - akit a múlt héten váltott le Mugabe - a hadsereggel szövetkezve már több mint egy évvel ezelőtt elkezdte előkészíteni az elnök elmozdítását a hatalomból. Vélhetően menesztése váltotta ki a kedd esti katonai hatalomátvételt az országban. Leváltásával ugyanis az elnök felesége, Grace Mugabe vált esélyessé arra, hogy férje helyére lépjen. 

Növeli annak valószínűségét, hogy Mnangagwa és a hadsereg terve látszik megvalósulni, Morgan Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezető visszatérése az országba. Tsvangirait Nagy-Britanniában és a Dél-afrikai Köztársaságban kezelték rákbetegségével, és szerda este tért vissza Hararéba szóvivője szerint.

Hararéban csütörtök reggel feszült, de nyugodt volt a helyzet, a katonák páncélozott járműveikkel továbbra is az utcákon vannak.

(MTI)