Žitňanská: Fico érdekütközés miatt nem lehet alkotmánybíró

2019. február 8. - 13:44 | Belföld

Robert Fico volt miniszterelnök és a Smer-SD elnöke olyan érdekütközéssel találta magát szemben az alkotmánybíró-választással kapcsolatban, amelyet nem tud kezelni. Fico jelentős mértékben befolyásolhatja az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztását, ami nemcsak etikai, hanem jogi probléma is. Minderre Lucia Žitňanská volt igazságügy-miniszter, jelenlegi független parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet.

Žitňanská: Fico érdekütközés miatt nem lehet alkotmánybíró
Fotó: TASR

Žitňanská hozzátette: ez a tény teljesen kizárhatja Ficót az esélyesek közül. Žitňanská nyílt szavazást szeretne.

„Káosz alakult ki, amelynek egy oka van, méghozzá az, hogy Robert Fico olyan érdekütközésbe került, amelyet nem tud kezelni. Élő adásban bizonyítja, hogy mennyire nem képes kezelni a kialakult helyzetet. Nem egy másodrangú politikusról beszélünk, hanem a legerősebb párt vezetőjéről" – mondta Žitňanská a plénum előtt. A képviselőnő szerint ennek az az oka, hogy Fico tagja a koalíciós tanácsnak, amely arról dönt, hogy kit támogassanak és kit jelöljenek az alkotmánybírói posztra a képviselők.

„Ez nemcsak etikai, hanem jogi kérdés is. Ficón kívül melyik jelölt mondhatja el magáról, hogy beleszólhat abba, mikor ülésezzen a plénum, melyik párt melyik jelöltet támogassa?" – teszi fel a kérdést Žitňanská. A képviselőnő egyetért azzal, hogy a 18 jelölt kiválasztásához politikai megegyezésre van szükség, de nyilvános szavazást szeretne, hogy a nyilvánosság lássa, milyen megegyezés született.

Žitňanská nem ért egyet azzal az érvvel, hogy nyilvános szavazás esetén a jelöltek úgy érezhetnék, hogy tartoznak valakinek. „Annak a jelöltnek, aki annyira nem képes megőrizni az integritását, hogy úgy érzi, hálásnak kell lennie, nincs keresnivalója az alkotmánybíróságon" – jelentette ki nagy taps közepette. Ján Marosz (OĽaNO) azt kéri a koalíciótól, hogy találjanak közös megegyezést az ellenzékkel és a független képviselőkkel is a jelölteket illetően.


(TASR)