Žitňanská már nem folytatja ezt a cirkuszt

2018. március 14. - 20:47 | Belföld

A Híd jelenlegi igazságügy-minisztere bejelentette, hogy egy következő kormányban ő már nem folytatja.

Žitňanská már nem folytatja ezt a cirkuszt
Lucia Źitňanská (Fotó: TASR)

"Közismert a miniszter asszony véleménye, miszerint nem elegendő a belügyminiszter távozása, de változás kell a miniszterelnök posztján is. Ebből kifolyólag egyetért a Híd elnökségének mai döntésével. Egy következő kormányban azonban ő már nem folytatja" - közölte a miniszter szóvivője azt követően, hogy Robert Fico bejelentette, egy feltétellel benyújtja lemondását.

Robert Fico feltétele, hogy Andrej Kiska respektálja a jelenlegi koalíciós hármas által kötött szerződést és a választások eredményét, melynek eredményeképp hatékony többséget alkotnak, ezáltal folytathassák a kormányzást ebben a felállásban. Ha Kiska ebbe belemegy, akár már holnap megnevezheti a Smer az új miniszterelnök-jelölt személyét, akit Fico lemondása esetén az elnöknek kellene megbíznia a kormányalakítással.

Kapcsolódó cikkek:
Fico kész lemondani, egy feltétellel!
Hogy reagáltak a koalíciós és ellenzéki képviselők Fico döntésére?

A jelek szerint a kormány felosztása maradna a régi, mindenki megtarthatná a minisztériumait, maradna a régi a koalíciós szerződés is.

Az ellenzék árulásnak, nyilvános öngyilkosságnak tartja, hogy a Híd a hétfői állásfoglalása után - miszerint előrehozott választásokat akarnak, ellenkező esetben kilépnek a koalícióból - most mégis belemennek abba, hogy a Smerrel és az SNS-szel kormányoznak tovább.

(TASR)