Žitňanská végleg szakít Bugárral - Legfontosabb szlovák arcát veszíti el a Híd

2018. szeptember 20. - 18:00 | Belföld

Lucia Žitňanská volt igazságügy-miniszter és parlamenti képviselő kilép a Most-Híd pártból, illetve a párt frakciójából is. Ezt több, egymástól független forrás is megerősítette csütörtök délután TASR hírügynökségnek.

Žitňanská végleg szakít Bugárral - Legfontosabb szlovák arcát veszíti el a Híd
Lucia Žitňanská (Fotó: TASR)

Žitňanská távozását a Paraméter kérdésére megerősítette Debnár Klára, a Híd szóvivője is.

A kormánypárt szóvivője ezzel kapcsolatban így nyilatkozott portálunknak:

A koalíciós együttműködés nem egyszerű, főleg ha ideológiailag ennyire eltérő pártok alkotják a végrehajtó hatalmat, és a hárompárti egyezségek betartása miatt egyre inkább eltávolodott a Híd és Žitňanská véleménye.

Debnár hozzátette, előbb-utóbb várható volt az egykori igazságügy-miniszter ilyen lépése. Arra a kérdésre, hogyan vélekedik a Bugár Béla vezette párt a döntésről, a szóvivő leszögezte: a tömörülés tiszteletben tartja a politikus elhatározását és a Híd köszöni az eddigi együttműködés lehetőségét. Žitňanská a parlament következő, októberi ülésén már függetlenként vesz részt a törvényhozási munkában.

Lucia Žitňanská csütörtök este a Facebookon indokolta meg távozását a Hídból. Közleménye szerint fél évvel ezelőtt bizalmat szavazott Pellegrininek, megadta neki az esélyt arra, hogy bizonyítson.

"Fél évvel a kormányfőváltás után kénytelen vagyok megállapítani, hogy a megnevezett problémakörök egyikében sem került sor olyan előrelépésre, ami megnyugtatná a társadalmat, vagy csak az én személyemet"

- jelentette ki a politikus. Žitňanská öt fő problémás területet nevezett meg, melyekben szerinte nem történt előrelépés:

- a Kuciak-gyilkosság vizsgálata,

- a rendőrség és a belügyminisztérium bizalmi indexe,

- a rendőrségi inspekció függetlensége,

- a telekbotrányokkal kapcsolatos felelősségvállalás.

Az egykori igazságügyi miniszter szerint a kormány nem helyezi előtérbe a jogállamiságot, továbbá Žitňanská nehezményezi Tibor Gašpar volt rendfőkapitány és Róbert Krajmer belügyminisztériumi szerepvállalását, a vietnami üzletember elrablását, azt, hogy egyes politikusok a sajtót hibáztatják bizonyos dolgok miatt, a Közbeszerzési Hivatal új vezetőjének kinevezését, a Szlovák Tudományos Akadémia helyzetének méltatlan kezelését is.

"Mára nincs értelme annak, hogy bármilyen formális kapcsolatot tartsak fenn a jelenlegi kormánykoalícióval, ezért úgy döntöttem, kilépek a Most-Híd frakciójából és magából a pártból is"

- szögezte le Žitňanská.

Lucia Žitňanská 2002 és 2006 között a KDH jelöltjeként (nem a párt tagjaként) az igazságügyi minisztérium államtitkára volt, a tárcát 2006-ban - Daniel Lipšic lemondását követően - fél évig vezette is. A 2006 és 2010 közti időszakban az SDKÚ-DS színeiben volt ellenzéki parlamenti képviselő, majd 2010-től, a Radičová-kormány idején újra az igazságügyi tárca élére került. A 2012-es kormányváltás után Žitňanská indult az SDKÚ-DS elnöki posztjáért, de nem járt sikerrel, és 2013 végén kilépett a pártból, majd belépett a Hídba. A 2016-os parlamenti választáson 59 ezren voksoltak rá, ezzel a Híd második legeredményesebb képviselője lett. A harmadik Fico-kormány megalakulásával újra az igazságügyi miniszter posztját töltötte be, ám 2018-ban a Kuciak-gyilkosságot követő politikai felfordulás következtében távozott a tárca éléről.

(parameter)