ZMOS: Csak az ingatlanfejlesztőknek kedvez az építési törvény módosítása

2022. február 2. - 14:22 | Belföld

Az építési törvény módosításának visszavonását követelték a kormányhivatal előtt Szlovákiai Városok és Községek Társulása (ZMOS) képviselői. A szervezet szerint a jogszabálytervezet, amelyet jelenleg tárgyal a parlament teljesen rossz, ellentétes az önkormányzatisággal.

ZMOS: Csak az ingatlanfejlesztőknek kedvez az építési törvény módosítása
Fotó: ZMOS

A miniszterelnökhöz és a parlament elnökéhez fordultak a ZMOS képviselői, a legfőbb követelésük az építési törvény módosításának a visszavonása. „A tervezet teljesen ellentétben áll az európai önkormányzati chartával, de ellentétes minden eddigi módosítással, amelyek a decentralizációt támogatták. Itt viszont az állam centralizálni akarja az építési törvényt” – magyarázta Branislav Tréger, a ZMOS elnöke. A legnagyobb problémának azt látja, hogy az építési eljárás résztvevői nem szólhatnak majd bele abba, ami szorosan érinti őket.

Martin Chren, Pozsony Ružinov városrészének polgármestere szerint a parlamentben lévő módosítás mindenkinek rossz kivéve egyetlen érdekcsoportot.

„A törvény kizárólag az ingatlanfejlesztőknek felel meg, korlátozza a közérdek érvényesülését, az emberek és az önkormányzatok jogait” – magyarázta a polgármester.

Szerinte nincs tekintettel a környezetvédelmi szempontokra sem. „Egyetlen célja, hogy gyorsan és könnyen lehessen építeni bármit és bárhol” – mondta Chren.

Rendkívül hátrányos módosításnak nevezte, hogy a lakossági észrevételeket már nem független szereplő fogja értékelni, hanem az ingatlanfejlesztő által fizetett tervező. „A döntését megfellebbezni sem lehet, ilyen nem létezhet egyetlen jogállamban sem” – magyarázta Chren.

Chren szerint a törvény előkészítése során a nem kommunikált velük az előkészítő Štefan Holý (Sme rodina) miniszterelnök-helyettes.

„Ezt a tervezetet nem lehet kijavítani, módosítani, csak egyet lehet vele tenni: kidobni a kukába” – mondta Chren.

Csődbe viszi a kormány a kisközségeket

A ZMOS a szociális szolgáltatásokról szóló törvényt is bírálja. „A kisközségeket csődbe juttatja ez a törvény, amely kötelezi az önkormányzatokat, hogy fizessenek a magán szociális intézetek, amelyekben a község lakosai vannak elhelyezve” – jelentette ki Božena Kováčová. Szerinte sok polgármester azzal szembesült januárban, amikor a törvény életbe lépett, magánintézetek, például szociális otthonok keresik meg azzal, hogy fizessenek a lakosaik után.

„Olyan lakosok után is pénzt kérnek, akikről nem is tudtunk, hogy intézetben élnek” – magyarázta Kováčová.

Visszakérik azt a korábbi megoldást, amikor az önkormányzat maga köthetett megállapodást szociális intézményekkel, a lakosságuk igényeinek megfelelően. A szociális szolgáltatások mellett az ZMOS az oktatási törvényt is módosítaná, mivel az előírja, hogy az önkormányzat nagyobb összeggel járuljon hozzá a magán oktatási intézmények, például az egyházi iskolák fenntartásához.

A ZMOS abban bízik, hogy a tiltakozóakció hatására a kormányzat hajlandó lesz újra tárgyalóasztalhoz ülni velük.

Az önkormányzatokat sújtó kormányzati intézkedéseket kedden a Szövetség is bírálta, Mózes Szabolcs alelnök is az építési törvényt tartja az egyik legnagyobb veszélyforrásnak, ami jelenleg a településeket fenyegeti.

- lpj -