Zöld segélyvonalon jelenthetjük majd be, ha állatkínzást észlelünk

2021. augusztus 26. - 15:38 | Belföld

A Környezetvédelmi Minisztérium zöld segélyvonalán lehet majd bejelenteni az állatkínzást. A tárca az állatjogi ombudsmannal is együttműködik. Erről Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter és Zuzana Stanová állatjogi ombudsman tájékoztatott a közös sajtótájékoztatóján. Monika Kozelová (OĽaNO) parlamenti képviselő elmondta, hogy egy állatvédelmi törvény is előkészületben van.

Zöld segélyvonalon jelenthetjük majd be, ha állatkínzást észlelünk
Fotó: Pixabay.com

Az állatjogi ombudsman és a zöld segélyvonal együttműködése tavaly óta tart. A kezdeményezés segélyvonalát, amelyen eddig a bejelentéseket fogadták, összevonják a zöld segélyvonallal. „A mi segélyvonalunk már nem lesz elérhető, pontosabban az az üzenet lesz rajta, mely szerint a szakembereinkkel a zöld segélyvonalon lehet felvenni a kapcsolatot” – jegyezte meg Stanová.

„A zöld segélyvonal készen áll. Tudatosítjuk, hogy az állatvédelmen belül az eddiginél több lesz a bejelentés, hiszen a polgári társulás segélyvonala megszűnik. Ugyanúgy fogunk eljárni, mint a környezetvédelem más területein történő eseteknél” – közölte Adriana Veselá, a zöld segélyvonal vezetője.

Budaj rámutatott: az állatok védelme kettéoszlik a környezetvédelmi és a földművelésügyi tárca között. A Környezetvédelmi Minisztériumban a védett állatokkal foglalkoznak, az agrártárcánál pedig a többi állattal, beleértve a háziállatokat is. Az állatok elosztásának kérdését Budaj szerint a készülő állatvédelmi törvény oldhatja meg.

Az állatkínzások ellenőrzését az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség (ŠVPS) végzi, amely Kozelová szerint alá van becsülve mind a finanszírozás, mind a személyzet tekintetében. Az állatkínzást az állami állatorvosok is végezhetnék az állammal kötött szerződés keretében – javasolta Kozelová. Hozzátette: a készülő törvény állatkínzás esetén a környezetvédelmi rendőrségnek is szabad kezet adna.

A zöld segélyvonal 8:00 és 18:00 között hívható a minisztérium honlapján közzétett telefonszámon, de e-mailben is lehet bejelentést tenni. A segélyvonalon névtelenül lehet bejelenteni a környezetvédelemmel kapcsolatos törvények megsértését.

(TASR)