Zombifilm és Ed Sheeran-dokumentumfilm is szerepel a filmfesztivál műsorán

Ausztrál zombifilmtől az Ed Sheeranről szóló portréfilmig számos zsáner felvonul a szerdán megnyílt 17. Tribeca Filmfesztiválon New Yorkban.

Robert De Niro 17 éve alapította meg Jane Rosenthallal a New York-i ikertornyokat ért terrorista támadás után New York belvárosában a Tribeca Filmfesztivált, hogy az elpusztult városrész életébe kulturális és gazdasági pezsgést vigyen.

A fesztivál nemcsak ezeket a céljait érte el azóta, hanem a tavaszi amerikai fesztiválszezonban a mozibajárók egyik kedvenc úti céljává is vált. De Niro és Rosenthal évről évre roppant színes, eklektikus programot válogat össze a mustrára: a nagy költségvetésű produkcióktól a mikroköltségvetésű alkotásokig merítenek az új filmek közül.

Az idei mustrán különösen erős a dokumentumfilmes program, művészportrék és popkulturális visszatekintések is láthatók majd az április 29-ig tartó fesztiválon.

A legnagyobb várakozás övezte produkciók között van a Love, Gilda című film a legendás komikáról, Gilda Radnerről, a Nico, 1988 a Velvet Underground énekesnőjének utolsó éveiről, Assia Boundaoui algériai-amerikai újságíró és rendező The Feeling of Beig Watched című, paranoiáról szóló dokuthrillere, Steve Young zenés filmje, a Bathtubs Over Broadway és Geoffrey Simpson alkotása, a Cargo is. Utóbbiban Martin Freeman (A hobbit) és családja menekül az ausztrál pusztában a zombik elől.

A megnyitó alkalmából De Niro Donald Trump elnökké választására utalva felidézte, hogy Amerika mögött "nagyon rossz év áll".

Jane Rosenthal hangsúlyozta: az antihumánus lépésekkel szembenézve kiállnak az országot belülről kettészakítani akaró erőkkel ellen, támogatják a szexuális zaklatások elleni Time's Up! és a Black Lives Matter elnevezésű mozgalmat. 

A Tribeca 99 filmjének 46 százalékát rendezték nők, ilyen nagy arányban eddig még soha nem képviseltették magukat női filmesek a rendezvényen.

A fesztivál nyitófilmjeként vetítik csütörtökön az Oscar-díjas Sebastián Lelio A rabbi meg a lánya című filmjét, amely egy zárt zsidó közösségről szól, amelyet felzaklat két nő egymás iránt érzett szerelme.

A záróprogramban pedig Liz Garbus The Fourth Estate című dokumentumfilmje is szerepel, amely Trump első hivatalban töltött évére emlékezik.

Steven Spielberg 25 éve bemutatott Schindler listája és Brian De Palma 35 éve debütált A sebhelyesarcú című klasszikusát is megünneplik. A második világháborús holokausztdráma díszbemutatóján Spielberg mellett Liam Neeson, Ben Kingsley és Embeth Davidtz is részt vesz április 26-án a New York-i Beacon Színházban, ahol a vetítést közönségtalálkozó követi. A sebhelyesarcú című gengszterfilmet április 19-én tűzik műsorra. Az eseményen Brian De Palma, Al Pacino és Michelle Pfeiffer is jelen lesz.

A fesztivál az 1992-ben forgatott A levesben című film évfordulójáról szintén megemlékezik. A független produkcióban készült drámában, amelyet Alexandre Rockwell rendezett, Steve Buscemi és Seymour Cassel alakította a főszerepeket. A 25 éves film megmaradt, sérült kópiáját a Kickstarteren indított online közösségi adakozásból újították fel.

A Tribeca 12 napos programjában Bradley Cooper, Jamie Foxx, Spike Lee és Alec Baldwin is szerepel azok között a sztárok között, akik a fesztivál színpadán beszélgetnek majd pályafutásukról.

(MTI)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.