Zoroslav Kollár illegális cigivel való kereskedelem miatt is benne van a slamasztikában

2021. május 23. - 09:47 | Belföld

A kétes hírű szlovák ügyvéd és milliomos üzletember csupán csütörtökön engedték szabadon a  korábbi vizsgálati fogságából, a börtönkapunál máris vártak rá a rendőrök és őrizetbe vették.

Zoroslav Kollár illegális cigivel való kereskedelem miatt is benne van a slamasztikában
Zoroslav Kollárt alighogy kiengedték volna a börtönből, már vártak rá (Fotó: TASR)

A Markíza információi szerint pedig ismét javasolja az ügyész a vizsgálati fogságát. Ezúttal azzal gyanúsítják, hogy illegális cigarettával történő kereskedelemben vett részt.

Kollár tavaly októbertől ült vizsgálati fogságban, miután a Vihar (Víchrica) fedőnevű nyomozás során letartóztatták. Vele együtt David Lindtnert, a a Pozsonyi III-as Járásbíróság volt elnökét és a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökhelyettesét, Jarmila Urbancovát is őrizetbe vették akkor. Utóbbi kettőt kenőpénz elfogadásával, Zoroslav Kollárt pedig a független bírósági munka befolyásolásával gyanúsítják abban az ügyben. Idén márciusban a rendőrség Zoroslav Kollár nyakába varrt még egy korrupciós ügyet. A gyanú szerint a vállalkozó kenőpénzt ajánlott a szlovák titkosszolgálat (SIS) igazgatójának azért cserébe, hogy ne figyeljék meg őt.

Időközben döntöttek a szabadlábra helyezéséről, csütörtökön pedig szabadult volna, ám a NAKA ismét őrizetbe vette, jelenleg egy pozsonyi fogdában ül. Korábban már írtunk arról az ügyről, amely kapcsán ugyancsak felmerült a neve. A gyanú szerint Kollár Tomáš Rajeckývel, a pozsonyi maffiózó, Piťo, illetve Marian Kočner bizalmasával együtt megvesztegette Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának korábbi igazgatóját. Erre akkor derült fény, amikor március végén a NAKA körözést rendelt el a vízkeleti (Galántai járás) Bihercz Gábor, valamint a pozsonyi Tomáš Rajecký ellen.

A TASR információi szerint 2019-ben egy személy egy pozsonyi lakásban és egy étteremben Tomáš Rajecký és Zoroslav Kollár közvetítésével kenőpénzt adott át Ľudovít Makónak. Utóbbi ezért cserébe időben értesítette az érintett személyt az illegális cigarettagyár- és csempészet ellen irányuló bevetésekről. A kenőpénz mértéke 10 és 150 ezer euró között mozgott havonta.

(Tvnoviny.sk/parameter)