Zsarolásnak vége, a következő évben 623 euró lesz a minimálbér

2020. augusztus 24. - 16:48 | Belföld

Jövőre 620 euró helyett 623 euró lesz a minimálbér, ez az összeg a tavalyi átlagbér 57 százalékának felel meg.

Zsarolásnak vége, a következő évben 623 euró lesz a minimálbér
Illusztráció

Emellett módosítják a munkakövetelmény-alapú hatszintes értékelési rendszert, és meghatározzák a pótlékok fix összegét. Az ún. startbér bevezetéséről szóló javaslatot elvetették. Erről Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter tájékoztatott hétfőn, miután véget ért a szociális partnerek háromoldalú tárgyalása. A tárcavezető szerint kompromisszumos javaslat született. Arra, hogy a szakszervezetek képviselői idő előtt távoztak a találkozóról, Krajniak úgy reagált, hogy nem engedi magát zsarolni olyanok által, akik soha nem törekedtek a megegyezésre, és mindvégig csak a magukét állták.

A szakaszervezetek képviselői azzal indokolták a távozásukat, hogy a munkaügyi miniszter külön tárgyalást kezdett a munkáltatók képviselőivel. „Bebizonyosodott, hogy a szociális partnerek egyike nem törekszik a megegyezésre. A szakszervezetek képviselői mindvégig ragaszkodtak az irreális követeléseikhez. Annak ellenére, hogy hónapok óta tartanak a tárgyalások, semmiben sem voltak hajlandóak engedni. Ezért megszakítottam a háromoldalú tárgyalást, és azokkal tárgyaltam tovább, akik erre hajlandóságot mutattak, és volt is rá felhatalmazásuk. Mindenkinek hajlania kell a kompromisszumra, legalább minimális szinten” – fejtette ki Krajniak azzal kapcsolatban, hogy individuális tárgyalást kezdett a munkáltatókkal. A szakszervezetek 656 euróra javasolták felemelni a minimálbér összegét.

„Annyiban kompromisszumot értünk el, hogy a pótlékok emelkedni fognak, a 623 eurós összegből lesznek kiszámolva, és jövőre fix összegként lesznek meghatározva” – fűzte hozzá a miniszter. A minimálbér összegét 43 euróval emelik, ami Krajniak szerint egy gazdasági válság idején nagyon jó hír minden szlovákiai alkalmazott számára.

TASR