Zsarolóvírus - Szakértők szerint a WannaCry figyelemelterelés lehet

A világ közel 150 országát érintő WannaCry zsarolóvírusos kibertámadás bűnözők figyelemelterelő művelete lehet - állította kedden az amerikai Proofpoint kiberbiztonsági cég berlini képviselője. 

Eszerint a Proofpoint szakértői  felfedeztek egy újabb támadási módszert, amely kapcsolatban áll a zsarolóvírussal.

Ez a módszer ugyancsak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által összegyűjtött, majd tőle ellopott, a biztonsági résekre vonatkozó információkat használja ki - mondta Monika Schaufler, a Proofpoint berlini menedzsere. A vállalat két szakértőjének Marcus Hutchins brit informatikussal együttműködve sikerült a támadás pénteki hullámának tetőzése után nem sokkal megtalálniuk a megoldást a WannaCry terjedésének megállítására.

Az újabb, Adylkuzz néven emlegetett támadás a zsarolóvírushoz képest mást célokat követ és rejtve dolgozik a fertőzött számítógépeken, a háttérben az úgynevezett Monero virtuális valutát állítva elő - közölték a szakértők.

"Ez a csalók számára jóval kifizetődőbb egy zsarolóvírusos támadásnál, mint például a WannaCry" - mondta Schaufler. A virtuális valuta a darkneten - az internetnek speciális technológia révén névtelenséget biztosító, a bűnözők által szívesen használt részében - szolgál fizetőeszközül a többi között a kábítószer kereskedelemben, illetve lopott bankkártyák és hamisított márkatermékek árusításában is.

A WannaCry zsarolóvírust szakemberek szerint az NSA-től lopták el, más szoftverekkel együtt. A kártevő a Windows operációs rendszerek egyik sebezhetőségét használja ki.

A pénteken indult támadássorozatot úgynevezett ransomware vírussal követték el, amely láncfertőzést okozott az egymással összeköttetésben lévő számítógépes rendszerekben. A WannaCryként ismert zsarolóvírus továbbfejlesztett változata terjedhetett szét, amelynek készítői 300 vagy 600 dollárnak megfelelő összeget próbálnak kicsikarni a felhasználóktól a bitcoin nevű virtuális valutában, a rosszindulatú program által zárolt adatok hozzáférhetővé tételéért.

MTI/para