A zsaruk kapnak béremelést, de a börtönőrök nem, mert nincs miből

2018-ban két százalékkal emelkedig a rendőrök bére, a börtönőrök azonban nem számíthatnak fizetésemelésre.

A zsaruk kapnak béremelést, de a börtönőrök nem, mert nincs miből
Fotó: zvjs.sk - illusztráció

Kedden a parlament alkotmányjogi bizottságának ülésén Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter adott választ arra a kérdésre, hogy miért nem emelkedik jövőre az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) tagjainak bére, szemben a rendőrökével.

Míg a rendőrség a belügyminisztérium alá, addig a ZVJS fenntartása az igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartozik.

"Ellentétben a belügyminisztériummal, az igazságügyi minisztériumnak nincs anyagi fedezete a béremelésre. 2018-ban erről beszélnünk kell arról, hogy milyen forrásokból tudjuk végrehajtani a béremelést az azt követő évben"

- jelentette ki Žitňanská.

Az igazságügyi miniszter szerint ha a bérszakadék tovább növekszik a két fegyveres testület között, akkor a rendészeti/börtönőri hivatás sokkal kevésbé lesz attraktívak az új jelentkezők számára. Žitňanská elmondása szerint a problémával Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter is tisztában van, és a téma már párbeszéd tárgyát képezi a kormánytagok között.

Az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar egyébként súlyos létszámhiánnyal küzd. Nemcsak egyszerű rendészekből és börtönőrökből van hiány, hanem például börtönorvosokból is, akik azért nem vállalják ezt a hivatást, mert összehasonlíthatatlanul kevesebbet hoz a konyhára, mintha saját rendelőjükben, vagy kórházban dolgoznának.

"Ahogy az országban csökken a munkanélküliség, úgy egyre kevésbé vonzóbbak a rendészeti és börtönőri állások. Minél alacsonyabb egy adott régióban a munkanélküliség, annál nagyobb problémát jelent a létszámhiány. Reagálunk is erre a helyzetre, 1,5 millió eurót különítettünk el a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozó orvosok pótlékaira, 2,5 millió eurót pedig a ZVJS tagjainak lakhatási támogatására"

- közölte Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter.

(TASR/para)